ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/07/2016 10:23 EEST | Updated 08/07/2016 10:23 EEST

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη συναίνεση το νομοσχέδιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Κόντρα Σκουρλέτη -Μανιάτη

ASSOCIATED PRESS
An oil pump works at sunset in the desert oil fields of Sakhir, Bahrain, Tuesday, Nov. 27, 2012. The price of oil inched up closer to $88 a barrel Tuesday as investors were encouraged by robust retail sales in the U.S. ahead of the Christmas holiday and a deal in Europe to give Greece a new batch of bailout funds. (AP Photo/Hasan Jamali)

Με μεγάλη πλειοψηφία -καθώς είχε τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής- υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά το πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό, ενώ έδωσε έμφαση ότι πλέον η ΔΕΗ θα έχει τους δικούς της πόρους.

Το συναινετικό κλίμα πάντως, που υπήρχε στην Επιτροπή, υπονομεύθηκε, για λίγο, ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, με ανταλλαγή απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε, με αφορμή το σχόλιο του υπουργού Περιβάλλοντος, ότι ο κ. Μανιάτης ως πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, μιλάει πάντα, «δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει η προ Μανιάτη και η μετά Μανιάτη εποχή».

«Είναι σαν να λέμε πριν την μεταπολίτευση και μετά την μεταπολίτευση, εποχή», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίθεσή του στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Μανιάτης για τους δημόσιους επιθεωρητές περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι ιδιώτες.

«Αυτά τα λέει και η τρόικα. Μας λέτε να αντικαταστήσουμε τον ελεγκτικό ρόλο του Δημοσίου. Να βάλουμε πιστοποιημένους ιδιώτες και να συρρικνωθεί ο ρόλος του Δημοσίου. Δεν έχουμε αντίληψη κρατισμού αλλά θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος να παίζει ανεξάρτητα τον ελεγκτικό του ρόλο. Εσείς εκφράζετε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

«Προτίθεστε να αναιρέσετε το ταμείο Νέας Γενιάς, το μόνο που κάνετε είναι να πετσοκόβετε μισθούς συντάξεις, να επιβάλλετε ΕΝΦΙΑ, να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ και δεν ντρέπεστε που γελοιοποιείστε; Είστε ένας υβριστής…», αντέδρασε ο κ. Μανιάτης.

«Λέτε ύβρεις, είστε ψεύτης και υβριστής, ντροπή σας», του αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες δημιούργησαν το Ταμείο Αλληλεγγύης παίρνοντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες… Το χειρότερο δεν είναι η ιδεοληψία σας, αλλά ότι δεν βλέπετε πέρα από τη μύτη σας. Αν ο υπουργός δεν εκφράζει την άποψη της κυβέρνησης ότι ο ορυκτός πλούτος δεν αποτελεί προίκα και πηγή εσόδων, να παραιτηθεί τώρα. Διαφορετικά συντάσσεται με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που θέλει όλα να ξεπουληθούν… Αυτά είναι παλαιοκομουνιστική, κουβανέζικη, βορεοκορεάτικη αντίληψη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης.

«Ο κ. Μανιάτης το έχει κάνει αυτό επανειλημμένα. Είναι κλασικός υβριστής. Δεν τιμά του ρόλο του.. Είναι βαρίδι για το ΠΑΣΟΚ μαζί με δυο τρεις άλλους. Είναι κατάντια στο όνομα του ΠΑΣΟΚ να υπάρχουν αήθεις ύβρεις…», αντέδρασε ο κ. Σκουρλέτης.

Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση της προέδρου της Επιτροπής Εύης Καρακώστα η οποία ζήτησε να διαγραφούν από τα πρακτικά οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί.