ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/07/2016 16:32 EEST | Updated 08/07/2016 16:39 EEST

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. - Υπάρχουν όμως προκλήσεις

Eurogroup Chairman and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem waits to testify before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels February 24, 2015. Euro zone ministers could consider further debt relief measures for Greece if the country meets all the criteria specified in the NOvember 2012 decision of euro zone finance ministers, Dijsselbloem said on Tuesday.   REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS PROFILE TPX IMAGES OF THE DAY)
Francois Lenoir / Reuters
Eurogroup Chairman and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem waits to testify before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels February 24, 2015. Euro zone ministers could consider further debt relief measures for Greece if the country meets all the criteria specified in the NOvember 2012 decision of euro zone finance ministers, Dijsselbloem said on Tuesday. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS PROFILE TPX IMAGES OF THE DAY)

Τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητά εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει ιδίως εκείνες οι οποίες αφορούν στον κατώτατο μισθό να μη θιγούν, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι σε ότι αφορά στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν υπάρχει «καμία σημαντική καθυστέρηση». Σημειώσε ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μία σειρά ζητημάτων.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα στο Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 11 Ιουλίου δεν θα είναι στην ατζέντα. «Δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων απάντησε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

«Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε.

****

eurogroup

Στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου πρόκειται να κυριαρχήσει η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και η γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη. Επιπλέον, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.