ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2016 08:38 EEST | Updated 09/07/2016 08:38 EEST

Σαν σύχγρονος «Μέγας Δούκας της Τοσκάνης» ο Ρέντσι σχεδιάζει να σώσει την ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi

THIERRY CHARLIER via Getty Images
Italian Prime Minister Matteo Renzi leaves after the first day of an EU - Summit at the EU headquarters in Brussels on June 28, 2016.European Union leaders will on June 29, 2016 assess the damage from Britain's decision to leave the bloc and try to prevent further disintegration, as they meet for the first time without a British representative. / AFP / THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Σχέδιο να σώσει την Monte dei Paschi di Siena, την παλαιότερη τράπεζα της Ιταλίας και τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, ετοιμάζει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Το BBC παρομοιάζει την συγκεκριμένη κίνηση με εκείνη του Μέγα Δούκα της Τοσκάνης, Κόζιμο Α΄ των Μεδίκων, ο οποίος το 1624 συνέτρεξε στην διάσωση των καταθετών της ίδιας τράπεζας που ήδη τότε ήταν 152 ετών.

«Τετρακόσια χρόνια αργότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός και συμπατριώτης του, Ματέο Ρέντσι, σκοπεύει να κάνει κάτι παρόμοιο», αναφέρει το δίκτυο, προσθέτοντας όμως ότι αυτή την φορά το τίμημα μιας αποτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάρρευση της Monte dei Paschi όχι μόνο θα είχε ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση χιλιάδων Ιταλών, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια τραπεζική κρίση, στην πτώση του Ρέντσι από την εξουσία και θα έδινε ένα ακόμα χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ήδη αναρρώνει από το βρετανικό δημοψήφισμα.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να σώσει την τράπεζα και τους επενδυτές της, αλλιώς η γάγγραινα θα εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σύστημα», δήλωσε στο BBC ο 58χρονος Romolo Semplici, του οποίοι η επένδυση 22.000 ευρώ στην Τράπεζά του τώρα έχει αξία 200 ευρώ.

Οι τιμές των μετοχών της Τράπεζας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ρέντσι φοβάται ότι μεγάλες απώλειες των επενδυτών της ιστορικής αυτής τράπεζας θα έθεταν εμπόδια στα σχέδιά του να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το BBC, στα σχέδια του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσει μια κρατική εγγύηση που θα βοηθούσε την τράπεζα να συγκεντρώσει χρήματα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ανησυχία των επενδυτών.

Στην Σιένα, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Monte dei Paschi σε ένα κάστρο του 13ου αιώνα, οι επενδυτές και οι τοπικές αρχές επιθυμούν την διάσωση της Τράπεζας, ακόμα και εάν αυτό φέρει την Ιταλία σε ρήξη με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ διαθέτει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.