ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/07/2016 14:07 EEST | Updated 10/07/2016 14:07 EEST

Κατρούγκαλος για εργασιακά: Συζητάμε μόνο επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο

Alexandros Michailidis / SOOC

Απάντηση στο δημοσίευμα για τα αιτήματα του κουαρτέτου στα εργασιακά δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι αφενός πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών και αφετέρου ότι μόνο τρία θέματα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικό νόμο. Ξεκαθαρίζει δε ότι «τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων». Προαναγγέλλει δε συνάντηση την Τρίτη με τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού

«Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν».