Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος εκλογικός νόμος. Δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος εκλογικός νόμος. Δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης
SOOC

Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

«Υπέρ», ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και κατά η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. "Παρών", δήλωσε το Κ.Κ.Ε ενώ η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Διαβάστε επίσης:

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση συνεχίζουν το μέτρημα για να βγουν οι 200 πολυπόθητες ψήφοι που χρειάζονται για την αλλαγή του εκλογικου νόμου. Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ έλεγαν πως το «είναι παγιδευμένο στη γραμμή του». Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε μεταξύ άλλων: «Κρατάμε το ότι η Φώφη θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου». Την ίδια στιγμή, άλλοι έλεγαν ότι «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί ως αποσπασματικό κάτι που επί της ουσίας είναι ίδιο με την πρόταση που κατέθεσε το ίδιο επί Βενιζέλου». «Μέχρι την τελική ψηφοφορία στη Βουλή, υπάρχει ακόμα δρόμος» εκτιμούν ορισμένοι από την κυβέρνηση. Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει σαφές ότι θα επιμείνει στην στάση της για την καταψήφιση της πρότασης του πρωθυπουργού για απλή αναλογική ενώ είχε τονίσει ότι καταψηφίζει και την πρόταση της ΝΔ για τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της απλής αναλογικής αναμένεται να ψηφίσει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαφοροποιώντας τη στάση του με το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνεργάζεται καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ωστόσο, κατηγορηματική δήλωση ότι δεν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου έκανε μιλώντας στην Επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.

«Δεν θα ψηφίσω αυτόν τον ερμαφρόδιτο νόμο, ο οποίος δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, θα υπερψηφίσει το άρθρο για την ψήφο στα 17 και θα ψηφίσει «παρών στο άρθρο για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόταση νόμου για την απλή αναλογική που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012.

«Τότε λέγατε πως πρέπει να πάρει τέλος μια πολιτική ανωμαλία, χωρίς αποκλεισμούς και με κατάργηση του ορίου του 3%» ανέφερε και χαρακτήρισε «ολίσθημα», τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι έως τις 20 Ιουλίου, υπάρχει πολιτικός χρόνος για να βρεθούν οι τρεις βουλευτές που λείπουν για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που χρειάζονται για να ισχύσει αμέσως ο νέος νόμος.

«Δεν εννοούσα αυτό. Τις αποστασίες τις έζησα και εγώ», απάντησε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως τα προοδευτικά κόμματα πρέπει έως τότε να το ξανασκεφθούν.

Η ονομαστική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου.

Τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών

«Η απλή αναλογική είναι η ομαλή μέθοδος μέτρησης της δύναμης των κομμάτων» , ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Αθανασίου και υπογράμμισε ότι πρόκειται για το εκλογικό σύστημα που εκφράζει τον πολιτισμό της συναίνεσης και «αργά ή γρήγορα οδηγεί σε συμμαχίες».

Ο κ. Αθανασίου είπε ότι η αντιπαράθεση γίνεται ανάμεσα σε δύο βασικές απόψεις. Του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι είμαστε άξιοι για αυτό τον πολιτισμό, και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι, η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και θα επέλθει το χάος. Αναφερόμενος στη ψήφο των νέων από τα 17 χρόνια είπε ότι στοχεύει στο να μειώσει την απαρέσκεια των νέων για την πολιτική και πρόσθεσε ότι στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ψήφισαν 16αρηδες.

«Με το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "καταστρώνει σχέδιο παραμονής της στην εξουσία" ενώ ζήτησε να ξεκινήσει ένα μεγάλος και σοβαρός διάλογος ο οποίος θα βάλει στο τραπέζι όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.

«Βλέπετε ότι είστε σε αποδρομή και βάζετε μπροστά το σχέδιο να βάλετε εμπόδια σχηματισμού κυβερνήσεως ή να διατηρήσετε προϋποθέσεις συμμετοχής στην διακυβέρνηση για να μην μπορέσει έτσι η ΝΔ να κυβερνήσει", είπε ο εισηγητής της Ν.Δ και επανέλαβε ότι όταν το κόμμα του έλθει στην κυβέρνηση, "θα τον καταργήσει για να ανοίξει έναν μεγάλο και σοβαρό διάλογο όπου όλες οι παράμετροι του σημαντικού αυτού ζητήματος θα μπουν στο τραπέζι".

«Προσεγγίζουμε το θέμα με κριτήρια θεσμικού και συνταγματικού χαρακτήρα και όχι με μικροπολιτικούς υπολογισμούς» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη, και πρότεινε να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες που περιλαμβάνονται σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ υπενθύμισε ότι, το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου των νέων από τα 18 έτη το 1981.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να παγώσει για δύο μήνες την ψήφιση του αποσπασματικού- όπως τον χαρακτήρισε- νόμου ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος που από την αρχή θα τεθούν όλα τα ζητήματα.

Υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσιώτης , και επανέλαβε πως «το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. «Δεν είναι δημοκρατία η κλοπή ψήφων», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης, πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της ψήφου από τα 17 έτη και κατηγόρησε τη κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για υποκρισία καθώς, ενώ διατείνονται ότι ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των νέων, προώθησαν και προωθούν «μεταρρυθμίσεις σε βάρος των νέων όπως είναι η άνιση αμοιβή για ίση εργασία». Κάλεσε τέλος τους νέους «να πορευτούν ανατρεπτικά» και «να οργανωθούν στα συνδικάτα για να διεκδικήσουν τη ζωή που δικαιούνται».

Τροπολογία με την οποία θα επιδιώκεται να αποσαφηνιστεί το θέμα του υπολογισμού της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για την ψήφο από τα 17 χρόνια θα καταθέσει το Ποτάμι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Κώστας Μπαργιώτας.

Για την ψήφο των ομογενών πρότεινε να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι είναι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους υφιστάμενους εκλογικούς καταλόγους.

«Είμαστε υπέρ του αναλογικού και δίκαιου συστήματος και της μη νόθευσης της βούλησης του ελληνικού λαού» ανέφερε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Βασίλειος Κόκκαλης. Ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε ότι, η χώρα χρειάζεται συναινέσεις και να αποτυπώνεται πραγματικά η ψήφος των πολιτών ενώ χαρακτήρισε «έωλα» τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους νέους από τα 17 έτη. Για το θέμα της ψήφου των ομογενών, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ είπε ότι πρέπει να το δει η Βουλή αλλά «σε δεύτερη φάση για τους ομογενείς εκείνους που διατηρούν με την ελληνική έννομη τάξη».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς ενώ όπως ανέφερε αναμένει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το άρθρο ένα, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα του υπολογισμού του ορίου ηλικίας και «να δούμε ποιοι είναι τελικά οι δεκαεπτάρηδες» όπως είπε.

Σημείωσε δε ότι, ο υπολογισμός του έτους από την πρώτη του χρόνου γίνονταν σε παλαιότερες εποχές κατά τις οποίες οι δήμοι δεν είχαν μηχανοργάνωση.

Τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών επειδή όπως είπε «νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ για το 3% είπε ότι η Ένωση Κεντρώων ενδιαφέρεται να δοθεί δυνατότητα έκφρασης σε όλους τους πολίτες και όχι να αποκλείονται ορισμένα κόμματα.

Δημοφιλή