ΔΙΕΘΝΕΣ
13/07/2016 10:30 EEST | Updated 13/07/2016 10:30 EEST

Δύο βουλευτές και ο Κόρμπιν για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος

Paul Hackett / Reuters
Britain's opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn leaves his home in London, Britain, Jun2 30, 2016. REUTERS/Paul Hackett

Ο βουλευτής των Εργατικών Όουεν Σμιθ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στις εσωτερικές εκλογές που θα διεξαχθούν, αμφισβητώντας την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η διαδικασία διαδοχής ενεργοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας όταν η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ αμφισβήτησε την ηγεσία του Κόρμπιν και ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος.

«Ο Τζέρεμι είναι ένας καλός άνθρωπος που πιστεύει στις μεγάλες αξίες του Εργατικού Κόμματος..., ωστόσο δεν είναι ο ηγέτης που μπορεί να μας οδηγήσει στις εκλογές με νίκη των Εργατικών”, δήλωσε ο Σμιθ στο ραδιόφωνο του BBC. “Έχω ριζοσπαστικές και αξιόπιστες πολιτικές που θέλω να τις παρουσιάσω στο κόμμα, στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για να είμαι ο επόμενος ηγέτης των Εργατικών, αλλά και ο επόμενος πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ το όνομα του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα τεθεί αυτομάτως σε ψηφοδέλτιο στην διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος, αποφάσισε σήμερα η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.

Η απόφαση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες του Κόρμπιν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αλλά οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ενδεχομένως να προβάλουν νομικές ενστάσεις, υποστηρίζοντας πως πρέπει να συγκεντρώσει την στήριξη 51 βουλευτών.

«Η εθνική επιτροπή συμφώνησε πως ο εν ενεργεία ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν θα τεθεί υποψήφιος στην ψηφοφορία, χωρίς να απαιτείται να αναλάβει το χρίσμα από την Κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος και από το Εργατικό Κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του κόμματος.

Από την πλευρά του ο Κόρμπιν δήλωσε πως ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν προσφυγές ενάντια στην απόφαση της επιτροπής.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)