Ολάντ: Θα εντείνουμε τη δράση μας στο Ιράκ και τη Συρία

Ολάντ: Θα εντείνουμε τη δράση μας στο Ιράκ και τη Συρία
French President Francois Hollande makes a televised address in Paris early Friday July 15, 2016 after a truck drove onto a sidewalk for more than a mile, plowing through Bastille Day revelers who'd gathered to watch fireworks in the French resort city of Nice on Thursday, July 14. (French Pool via AP)
French President Francois Hollande makes a televised address in Paris early Friday July 15, 2016 after a truck drove onto a sidewalk for more than a mile, plowing through Bastille Day revelers who'd gathered to watch fireworks in the French resort city of Nice on Thursday, July 14. (French Pool via AP)
ASSOCIATED PRESS

Την «τερατώδη», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση «τρομοκρατικού χαρακτήρα» στη Νίκαια καταδίκασε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό.

Τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», ο Ολάντ δήλωσε πως αποφάσισε κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

«Αποφάσισα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες. Ένα σχέδιο νόμου (που θα προβλέπει αυτό το μέτρο) θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο ως την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Ολάντ.

Μερικές ώρες νωρίτερα, στη συνέντευξή του που παραδοσιακά παραχωρεί ο πρόεδρος την ημέρα της εθνικής εορτής, ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε πως η πρόθεσή του ήταν να μην παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέραν της 26ης Ιουλίου που είχε επιβληθεί μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 και επεκτάθηκε άλλες δύο φορές (τον Φεβρουάριο για τρεις μήνες και τον Μάιο για δύο).

«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Γιούνκερ: Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός συνόρων της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά από την επίθεση στη Νίκαια.

«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ», είπε σε μήνυμα μέσω του Twitter, προσθέτοντας, «Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».

Καταδίκη από Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες την επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών», είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

Τουσκ: Ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού η Ευρώπη

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση.

Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο μιας συνόδου η οποία διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατάρ.

Συμπαράσταση από τη γερμανική κυβέρνηση

«Η φρίκη για την επίθεση στη Νίκαια δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους Γάλλους φίλους μας», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε με το εξής γραπτό μήνυμα τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

Καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση».

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

ΥΠΕΞ: Είμαστε όλοι Γάλλοι

Τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια καταδικάζει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών. Με ανάρτηση στο twitter σημειώνει: «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι».

΄

Συλλυπητήρια Πούτιν στον Ολάντ

Συλλυπητήριο μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο έστειλε ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δημοφιλή