ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2016 07:27 EEST | Updated 17/07/2016 10:45 EEST

Αρμενία: Eπίθεση ενόπλων στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Γερεβάν

Ένοπλοι επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, έχει υπάρξει ένας νεκρός, ενώ oι ένοπλοι που πραγματοποίησαν την επίθεση ζητούν την απελευθέρωση του φυλακισμένου επικεφαλής της οργάνωσής τους, του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Τζιράιρ Σεφιλιάν, ο οποίος είχε συλληφθεί για κατοχή και διακίνηση όπλων τον Ιούνιο.

«Απαιτούμε την απελευθέρωση του Τζιραΐρ Σεφιλιάν, δηλώνουμε υποταγή μόνο σε εκείνον. Και ο (πρόεδρος Σερζ) Σαρκισιάν πρέπει να παραιτηθεί», έγραψε στο Facebook ένας από τους επιτιθέμενους, ο Βαρουτζάν Αβετισιάν. Ο Αβετισιάν δήλωσε επίσης πως ένας από τους επιτιθέμενους «τραυματίστηκε σοβαρά».

«Ομάδα ενόπλων ανδρών εισήλθε σε κτίριο της αστυνομίας στο Γερεβάν και κρατεί ομήρους» , ανακοίνωσε η αρμενική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (SNS). Ένας από τους επιτιθέμενους δήλωσε πως στους ομήρους περιλαμβάνεται ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, οι ένοπλοι εισήλθαν στον χώρο γκρεμίζοντας την πύλη. Όσον αφορά στον Σεφιλιάν, αναφέρεται πως η έρευνα μετά τη σύλληψή του έδειξε πως ο ίδιος και η οργάνωσή του σχεδίαζαν σειρά επιθέσεων σε κτίρια, τηλεπικοινωνίες κ.α.

Το ιρανικό πρακτορείο Fars μετέδωσε πως τα social media δεν λειτουργούν και το Ίντερνετ είναι αργό, με την αστυνομία να αναφέρει πως τα έχουν μπλοκάρει επειδή οι δράστες προσπάθησαν να δώσουν την εικόνα πως πρόκειται για πραξικόπημα και όχι για μεμονωμένη ενέργεια.

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (SNS), ο νεκρός είναι αστυνομικός. «Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, και δύο όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι», πρόσθεσε η SNS.

Ένας βουλευτής που κατάφερε να συναντήσει τους ενόπλους, ο Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ομάδα συνέλαβε αρχικά οκτώ ομήρους όμως στη συνέχεια απελευθέρωσε έναν που είχε προβλήματα υγείας.

«Το αρμενικό κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά και η αστυνομία εξακολουθεί να διαφυλάσσει τη δημόσια τάξη και να διασφαλίζει την ασφάλεια», ανέφερε η SNS.

Ο Σεφιλιάν, ηγέτης μιας μικρής ομάδας της αντιπολίτευσης, και έξι υποστηρικτές του συνελήφθησαν τον Ιούνιο από τις αρχές οι οποίες τους κατηγόρησαν ότι σχεδίαζαν την κατάληψη δημοσίων κτιρίων και των τηλεπικοινωνιών στο Γερεβάν.

Σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης, ο Σεφιλιάν είχε συλληφθεί το 2006 και είχε φυλακιστεί για 18 μήνες αφού είχε καλέσει για «ανατροπή της κυβέρνησης με τη βία». Πέρυσι συνελήφθη και πάλι, μαζί με πολλούς υποστηρικτές του, ως ύποπτος προετοιμασίας πραξικοπήματος, λίγο αργότερα όμως αφέθηκε ελεύθερος.

Πρώην στρατιωτικός, ο πρόεδρος Σαρκισιάν εξελέγη το 2008 και η εκλογή του, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε ταραχές που είχαν αποτέλεσμα δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Sponsored Post