LIFE

2H Helen Heliotou: Οι ελληνικές τσάντες από plexiglas που δείχνουν το μέλλον της μόδας

2h

Για να ξεχωρίσεις, δεν αρκεί μόνο να αγαπάς αυτό που έχεις επιλέξει να κάνεις, αλλά και να βρεις έναν τρόπο να το εξελίξεις, να το πας εκεί που οι υπόλοιποι δεν έχουν φανταστεί.

Αυτή είναι και η περίπτωση της Ελένης Χελιώτου, μιας γυναίκας με πολυετή εργασιακή εμπειρία στο marketing ως εργαζόμενη σε μεγάλη εταιρεία καλλυντικών και μητέρας δύο παιδιών, η οποία, όπως και σχεδόν όλες μας, αγαπούσε ανέκαθεν τις τσάντες. Εκμεταλλευόμενη λοιπόν την επαγγελματική ενασχόληση του συζύγου της με το Plexiglas®, δημιούργησε μία συλλογή από τσάντες υψηλής αισθητικής που απευθύνονται στη σύγχρονη γυναίκα που ψάχνει για το ιδιαίτερο εκείνο κομμάτι που θα τονίσει την κάθε της εμφάνιση. Το brand ονομάζεται 2H και, όπως πολύ σωστά θα μαντέψετε, αποτελείται από τσάντες και αξεσουάρ από το ιδιαίτερο υλικό του Plexiglas®. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά ξεχωριστό, αφού κάθε σχέδιο είναι μοναδικό και δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο παρά μόνο 2Η.

Η Ελένη Χελιώτου μίλησε στην HuffPost Greece για την απόφασή της να μπει στον χώρο της μόδας, για όλα αυτά που κάνουν το Plexiglas® τόσο ξεχωριστό, αλλά και για όλα τα στάδια της δημιουργίας των τσαντών της, οι οποίες κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μόδα;

Ο κόσμος της μόδας πάντα με μάγευε και ιδιαίτερα οι τσάντες, οι οποίες ήταν ανέκαθεν το μεγάλο μου πάθος. Την έμπνευση όμως για αυτό το ιδιαίτερο προϊόν μου την έδωσε το ίδιο το υλικό. Ξεκίνησα λοιπόν τη συλλογή μου που την ονόμασα 2Η, χρησιμοποιώντας τα αρχικά του ονόματός μου και «παντρεύοντας» 2 φαινομενικά αταίριαστα υλικά, το Plexiglas® και το δέρμα, το μοντέρνο και το κλασικό.

Πότε δημιουργήσατε το brand σας και ποιος ήταν από την αρχή ο στόχος σας;

Η πρώτη μου συλλογή ολοκληρώθηκε και ήταν διαθέσιμη το καλοκαίρι του 2014. Για κάθε σχεδιαστή, όταν δημιουργεί ένα χειροποίητο κομμάτι, αυτό αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι της ψυχής του. Αυτό είναι που κάνει την κάθε τσάντα τόσο ξεχωριστή και πραγματικά μοναδική. Κάθε κομμάτι τυγχάνει ξεχωριστής φροντίδας και διαμορφώνει τη δική του προσωπικότητα όντας χειροποίητο. Στόχος μου είναι να εκτιμηθούν και να αγαπηθούν από τον κόσμο όσο τις αγαπάω εγώ.

Για ποιο λόγο επιλέξατε το Plexiglas ως κυρίαρχο υλικό σας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και τα θετικά του;

Το Plexiglas® σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα «κλασικά» υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσαντών. Στέκεται σε μια κατηγορία διαφορετική, από μόνο του, είτε από άποψη εμφάνισης, είτε από άποψη ιδιοτήτων.

Αν και συγχέεται πολλές φορές με το πλαστικό, δεν πρόκειται για το ίδιο υλικό σε καμία περίπτωση.

Αρκεί και μόνο να το πιάσεις το υλικό για να καταλάβεις τη διαφορά. Να δεις την καθαρότητα του, την ποιότητα και την ανωτερότητά του. Έχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια από το κρύσταλλο και ανά χιλιοστό πάχους έχει μεγαλύτερη αντοχή στην κρούση από ότι το ψημένο γυαλί. Μπορεί να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου με την ανάλογη φροντίδα, χωρίς να απειλείται η μορφή του από τις εξωτερικές συνθήκες. Αλλά ίσως ένα από το πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι εάν η επιφάνειά του φθαρεί ή γρατζουνιστεί είναι δυνατόν να επανέλθει με συντήρηση στην αρχική κατάσταση.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας για τα σχέδιά τους;

Από τα πάντα. Μία βόλτα κοντά στη θάλασσα ή στο κέντρο της πόλης, ένα ταξίδι, ένα αντικείμενο που θα δω και θα μου τραβήξει την προσοχή, ένα ασυνήθιστα διαφορετικό χρώμα. Αυτά είναι κάποια παραδείγματα από τα οποία μπορεί να προέλθει η έμπνευση για ένα σχέδιο ή ένα χρωματικό συνδυασμό.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής των τσαντών σας και που κατασκευάζονται;

Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι οι τσάντες είναι χειροποίητες και κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Η διαδικασία κατασκευής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, εμπειρία, ειδικά μηχανήματα, πολύ χειρωνακτική εργασία, αλλά κυρίως μεράκι.

Υπάρχουν 5 φάσεις παραγωγής:

1) Ο σχεδιασμός: κάθε φορά που υπάρχει κάποια ιδέα αυτή πρέπει να αποτυπωθεί ηλεκτρονικά σε σχεδιαστικό πρόγραμμα στον υπολογιστή. Κάθε σχέδιο, κάθε κομμάτι κάθε καμπύλη και κάθε υποδοχή.

2) Η κοπή: γίνεται αποκλειστικά με μηχανήματα κοπής υψηλής ακρίβειας. Μια τσάντα τέτοιου είδους απαιτεί ακρίβεια στην κοπή των στοιχείων της

3) Η συναρμολόγηση: αφού πάρουμε το σύνολο των κομματιών που αποτελούν την τσάντα ξεκινάει η συναρμολόγησή της η οποία περιλαμβάνει κόλλημα των στοιχείων της τσάντας, θερμοδιαμόρφωση για τα κουρμπαριστά στοιχεία και βίδωμα.

4) Το φινίρισμα: η κοπή με μηχανήματα ακριβείας δεν είναι αρκετή. Για να επιτύχεις το απόλυτο φινίρισμα πρέπει να επιστρατεύσεις πιο παλιές τεχνικές οι οποίες περιλαμβάνουνε τρίψιμο και γυάλισμα.

5) Η συσκευασία: εξίσου σημαντική στην παραγωγή είναι η συσκευασία η οποία πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, προσεγμένη και να ολοκληρώνει το προϊόν.

Dressed in #style #2H #helenheliotou #chloestyle #chloecollection #plexiglasandleather #handcraftedingreece #inlovewithdetails #greekdesigners #madeingreece #acrylichandbags #cartier

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Helen Heliotou (@helenheliotou) στις

Ποια ήταν η ανταπόκριση της Ελληνικής αγοράς στις τσάντες σας;

Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη περίοδο κρίσης που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, μπορώ να πω πως υπάρχει θετική ανταπόκριση. Είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, το οποίο στην Ελλάδα χρειάζεται το χρόνο του προκειμένου το κοινό να το γνωρίσει και να το αγαπήσει.

Ποιους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές θαυμάζετε; Ποιοι είναι εκείνοι που σας έχουν επηρεάσει;

Παρακολουθώ τη μόδα και τους trend setters του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Vivienne Westwood και η Olivia Palermo.

Από Έλληνες σχεδιαστές, θαυμάζω την εξαιρετική δουλειά της Μαίρης Κατράντζου, η οποία ήδη έχει κατακτήσει το κοινό του εξωτερικού με τα υπέροχα πολύχρωμα prints, καθώς και τα εξαιρετικά και πρωτότυπα σχέδια που απεικονίζουν οι συλλογές Zeus + Dione.

Finilizing one more DREAM 🤗❤️ #plexiglasandleather #helenheliotou #2H #inlovewithdetails #chloecollection #madeingreece #shoulderbag #shoppingtherapy #chloedream #acrylichandbags #luxerystyle

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Helen Heliotou (@helenheliotou) στις

Που μπορεί να αγοράσει κάποιος τις τσάντες σας;

Οι συλλογές μου είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου σε όλον τον κόσμο, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα (Christine & Joe στο Κολωνάκι, Αναγνωστοπούλου 22 και στο 180 DEGREES στη Γλυφάδα, Κύπρου 61).

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Προς το παρόν σκοπεύω να εξελίξω τη συλλογή των τσαντών με νέα μοτίβα και χρωματικές παραλλαγές, και φυσικά, να εμπλουτίσω τη σειρά των αξεσουάρ, η οποία πολύ πρόσφατα λανσαρίστηκε και αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει βραχιόλια από Plexiglas®.