ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2016 07:39 EEST | Updated 18/07/2016 07:41 EEST

Μπόρις Τζόνσον: Το Λονδίνο δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη

ASSOCIATED PRESS
Former London mayor Boris Johnson announces that he will not run for leadership of Britain's ruling Conservative Party in London, Thursday, June 30, 2016. The battle to succeed Prime Minister David Cameron as Conservative Party leader has drawn strong contenders with the winner set to become prime minister and play a vital role in shaping Britain's relationship with the European Union after last week's Brexit vote. (AP Photo/Matt Dunham)

Η Βρετανία δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον προσερχόμενος στο πρώτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε τον ηγετικό μας ρόλο στην Ευρώπη", διαβεβαίωσε ο Τζόνσον σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση από την ΕΕ "δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ευρώπη".

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κάνει σήμερα τα πρώτα του βήματα στην ευρωπαϊκή διπλωματική σκηνή με αφορμή την μηνιαία σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

"Το μήνυμα που θα μεταβιβάσω στους φίλους μας στο συμβούλιο είναι ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τη βούληση του λαού και να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αποχωρούμε από την Ευρώπη", σημείωσε ο Τζόνσον.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι είχε επιμείνει να τον συναντήσει ήδη από χθες το βράδυ "για μια πρώτη επαφή" άτυπη, μακριά από τα μέσα ενημέρωσης.

"Συμφώνησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ρόλο", σημείωσε αναφερόμενος στην Μογκερίνι ο Τζόνσον. "Χαίρομαι πολύ που θα συναντήσω τους συναδέλφους μου", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ δήλωσε ότι είχε μια "καλή ανταλλαγή απόψεων πάνω στα βασικά ζητήματα της ημερήσιας διάταξης" με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ωστόσο η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επανέλαβε ότι δεν θα αρχίσει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία έως ότου το Λονδίνο γνωστοποιήσει επισήμως στην ΕΕ τη βούλησή του να αποχωρήσει από την ένωση, ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)