ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2016 07:50 EEST | Updated 18/07/2016 08:16 EEST

Το φιλοκουρδικό HDP καλεί να εφαρμοστεί το κράτος δικαίου στην Τουρκία

ASSOCIATED PRESS
People arrive to attend funerals of the victims killed in a failed military coup last Friday, during their funeral at Kocatepe Mosque in Ankara, Turkey, Sunday, July 17, 2016. The Turkish government accelerated its crackdown on alleged plotters of the failed coup against President Recep Tayyip Erdogan, with the justice minister saying Sunday that 6,000 people had been detained in the investigation, including three of the country's top generals and hundreds of soldiers. (AP Photo/Ali Unal)

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε σήμερα πως η απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και πως οι συνωμότες και εκείνοι που τους βοήθησαν πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωσή του το CHP αναφέρει επίσης πως οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως εχθροί.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Αϊχάν Μπιλγκέν, δήλωσε στο Ρόιτερς πως το κόμμα δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για επαναφορά της θανατικής ποινής μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

"Όχι, δεν θα στηρίξουμε" μια τέτοια πρόταση, είπε ο Μπιλγκέν, ο οποίος πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση οι νέοι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά και πως είναι ευθύνη των πολιτικών να το γνωστοποιήσουν αυτό στον λαό.