ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/07/2016 12:40 EEST | Updated 18/07/2016 13:17 EEST

Μοσκοβισί: Αυτές είναι οι προτεραιότητες για να κλείσει η αξιολόγηση. Λύση για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα θέλει ο Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όσα πρέπει να γίνουν για να κλείσει ομαλά η β' αξιολόγηση, πότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για θετική συμφωνία για το χρέος αλλά και εύσημα για την κυβέρνηση. Ο λόγος για όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαίου Επίτροπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι προτεραιότητες της αξιολόγησης

Ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε τις προτεραιότητες ενόψει της β' αξιολόγησης, τονίζοντας ότι περιλαμβάνουν την ανεξάρτητη φορολογική αρχή, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τα εργασιακά.

Ειδικότερα για τα εργασιακά, ερωτηθείς αν εν όψει της νέας αξιολόγησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Σημασία έχει και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής», τόνισε. Πρέπει να βελτιώσουμε την είσπραξη, είπε και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση.

Έκανε επίσης αναφορά στη θέληση του ελληνικού λαού να μείνει στην ευρωζώνη, σε αντιδιαστολή με τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και το Brexit.

Η γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η ταχεία ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι σημαντική, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς σημείωσε ότι αυτό θα αποκαταστήσει ταχύτερα την εμπιστοσύνη.

Αναφορικά με το χρέος είπε ότι απαιτείται θετική συμφωνία που θα αφορά και το ΔΝΤ ως τα τέλη της χρονιάς.

Το χρονοδιάγραμμα

Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η β' αξιολόγηση και στο τέλος η θετική συμφωνία για το χρέος είναι η σειρά των εξελίξεων, όπως την περιέγραψε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για να ανάγκη εσωτερικής συνεννόησης που περιλαμβάνει κόμματα, κοινοβούλιο και κοινωνικούς εταίρους.

Στην αρχική του τοποθέτηση ευχαρίστησε και τους Έλληνες πολίτες για την υποστήριξη στο γαλλικό λαό μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια.

Τσακαλώτος: Λύση για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα

Είμαστε πλέον σε διαφορετική φάση, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομιών. Η ατζέντα αρχίζει με μια διαφορετική σχέση Ελλάδας-Θεσμών. Είναι μια σχέση που πρέπει να είναι βασισμένη σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Εξηγήσαμε ότι υπάρχει μια αντίφαση όταν οι θεσμοί απαιτούν μικροδιαχείριση του προγραμματος και ταυτόχρονα να ζητούν η Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

«Θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας για την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να πράττει ελεύθερα και να φέρει τις αλλαγές που θέλει με επτά σημαντικά νομοσχέδια» τόνισε.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το θέμα του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να υπάρξουν γρήγορα θετικές εξελίξεις», σημείωσε επίσης.

Αναφορικά με τα εργασιακά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει ότι ανταλλάχθηκαν απόψεις.

«Έχουμε ως κυβέρνηση πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο που υποφέρει, αλλά το βασικό είναι να υπάρξει προοπτική για αυτούς».