ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2016 18:32 EEST | Updated 19/07/2016 18:32 EEST

«Παράλογο» να κατηγορείται ο Ερντογάν ότι σκηνοθέτησε την απόπειρα πραξικοπήματος (λέει ο εκπρόσωπός του)

Alkis Konstantinidis / Reuters
A young boy waves a Turkish national flag as supporters of Turkish President Tayyip Erdogan gather during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul, Turkey, July 18, 2016. Picture taken July 18, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Είναι εντελώς παράλογο» να υποστηρίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκηνοθέτησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για να ενισχύσει την εξουσία του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μιλώντας στον Τύπο, αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη σεναριολογία.

«Εάν αυτό δεν ήταν πραξικόπημα, τότε τι είναι ένα πραξικόπημα;» διερωτήθηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν, για τον οποίο ο ισχυρισμός περί σκηνοθετημένου πραξικοπήματος «είναι σαν να λέγεται ότι η 11η Σεπτεμβρίου (2001) ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, ή οι επιθέσεις στο Παρίσι (τον Ιανουάριο και το Νοέμβριο του 2015) και στη Νίκαια (την 14η Ιουλίου) από τη γαλλική κυβέρνηση».

«Ορισμένοι στρατηγοί και διοικητές που συνελήφθησαν γνώριζαν ότι θα παραμερίζονταν στις προσεχείς κρίσεις. Γνώριζαν ότι βρίσκονταν στον κατάλογο», των αξιωματικών που είτε δεν θα προβιβάζονταν είτε θα απομακρύνονταν, είπε ο Καλίν και έκρινε ότι «κατά έναν τρόπο έβλεπαν (το πραξικόπημα) ως την τελευταία πιθανότητα που είχαν να το εμποδίσουν αυτό».

Ερωτηθείς για το αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα που η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι βρισκόταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Καλίν είπε ότι «θα θέλαμε να δούμε τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν δράση για τον φάκελο αυτό, θα θέλαμε να δούμε συνεργασία από μέρους των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό».