ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2016 15:17 EEST | Updated 19/07/2016 15:18 EEST

Πρόθυμη η Τερέζα Μέι να εγκρίνει πυρηνική επίθεση που θα σκοτώσει 100.000 ανθρώπους

Neil Hall / Reuters
Britain's Prime Minister Theresa May arrives at Downing Street in London, Britain July 18, 2016. REUTERS/Neil Hall

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κέρδισε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την ανανέωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Την ίδια στιγμή, η ίδια δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμη να διατάξει μια επίθεση με πυρηνικά όπλα, ακόμα και ένα σκοτώνονταν 100.000 άνθρωποι.

Η συζήτηση στη Βουλή διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και ξεκίνησε με το κατά πόσο θα πρέπει να αντικατασταθούν τέσσερα υποβρύχια που έχουν την δυνατότητα εκτόξευσης πυρηνικών κεφαλών, κάτι που θα κοστίσει στη χώρα 40 δισ. λίρες.

Η πλειοψηφία τελικά του βρετανικού Κοινοβουλίου (355 ψήφοι) ψήφισε υπέρ της συνέχισης του πυρηνικού προγράμματος, παρά τις ενστάσεις του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, και ολόκληρο το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αίσθηση προκάλεσε η απάντηση της Μέι σε ερώτηση βουλευτή για το κατά πόσο θα ήταν πρόθυμη να εγκρίνει μια επίθεση με πυρηνικά όπλα που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Ναι. Και έχω να πω στον ευγενή κύριο ότι το νόημα (του πυρηνικού οπλοστασίου) είναι να καταλάβουν οι εχθροί μας ότι είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε, σε αντίθεση με τις διάφορες προτάσεις ότι θα μπορούσαμε να έχουμε τα όπλα χωρίς όμως να είμαστε πρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόταση έρχεται από το Εργατικό Κόμμα.