ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/07/2016 03:44 EEST | Updated 19/07/2016 03:44 EEST

Επανεκκίνηση κοινού ερευνητικού προγράμματος Ελλάδας και Γερμανίας

Thomas Peter / Reuters
European, Greek and German flags fly outside the Chancellery in Berlin, August 24, 2012. The parliamentary leader of Angela Merkel's ruling conservatives said on Friday, hours ahead of the chancellor's meeting with Greek Prime Minister Antonis Samaras, that neither the time nor the content of Greece's rescue package can be renegotiated. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS)

Έναυσμα για τη συνέχιση του επιτυχημένου κοινού προγράμματος έρευνας και καινοτομίας, έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης και ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ.

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε στην υπάρχουσα εξαιρετική ελληνογερμανική συνεργασία και με τα νέα δεδομένα του κοινού ερευνητικού μας προγράμματος να στηρίξουμε τη σταθερή και μακροπρόθεσμη εξέλιξη καινοτόμων συστημάτων στη Γερμανία και την Ελλάδα. Φέρνουμε σε επαφή τα καλύτερα μυαλά και αναπτύσσουμε τα δίκτυα μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών» ανέφερε ο κ. Ράχελ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Φωτάκη, τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας εκπονήθηκε το 2013 και αποτελεί το μοναδικό διμερές πολυδιάστατο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η Γερμανία με άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υποστηριζόμενα προγράμματα αφορούν στους τομείς της υγείας, της βιοοικονομίας, στα ενεργειακά, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, τον πολιτισμό και τουρισμό, την έρευνα υλικών καθώς και στις τεχνολογίες αιχμής.

«Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο κ. Ράχελ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της επιστήμης και της αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στις δύο χώρες και η συνεισφορά στη διασύνδεση των διμερών προγραμμάτων με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας τα δύο Υπουργεία διαθέτουν από εννέα εκατομμύρια ευρώ έκαστο. Ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος Ιουλίου.

Με σκοπό την ταχύτερη εφαρμογή των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών στην πράξη, τα δύο υπουργεία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) διαθέτει για τον σκοπό αυτό έως δύο εκατομμύρια Ευρώ για τα έτη 2017 και 2018.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)