Enlite: Αυτά τα ελληνικά ξύλινα γυαλιά δεν έχουν καμία σχέση με όλα τα υπόλοιπα

Τα ξύλινα γυαλιά είναι μία τάση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν μπορούν όλα τα ξύλινα γυαλιά να «δηλώσουν» ότι είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό που δεν χρησιμοποιεί κανένας άλλος, ότι ζυγίζουν μόνο 23 γραμμάρια, ότι έχουν βιοδιασπώμενο σκελετό, αλλά και καμία τοξική πρώτη ύλη.

Βάλτε αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία μαζί με τη λεπτομερή χειροποίητη δουλειά και την υψηλή αισθητική, και θα έχετε μπροστά σας την ελληνική εταιρεία γυαλιών Enlite.

Πίσω από το brand βρίσκονται δύο φίλοι από τα παλιά, ο Antoine Αντωνιάδης και ο Νίκος Μπρουσιάνος, οι οποίοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν μαζί κάτι που θα εξέφραζε τις κοινές τους ιδέες και καταβολές.Ο Antoine έχει ελληνογαλλική καταγωγή και μεγάλη εμπειρία στο χώρο της μόδας και του design, ενώ ο Νίκος προέρχεται από το χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων κι ασχολείται χρόνια με το kite surf. Και οι δύο ταξιδεύουν συχνά, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που άρχισε να παίρνει σχήμα η ιδέα για την Enlite, βρίσκονται συχνά στο εξωτερικό, είτε για έρευνα είτε για προώθηση των γυαλιών τους. Και έχουν ήδη καταφέρει να βρίσκονται σε καταστήματα του Παρισιού, της Τουρκίας, της Ισπανίας, του Μπαλί και της Ασίας.

Οι δυο τους μίλησαν στην HuffPost Greece για το τι ήταν αυτό που τους ώθησε στη δημιουργία της Enlite, για το ελληνικό φως που τους εμπνέει, αλλά και για ποιο λόγο αξίζει κάποιος να επιλέξει τα δικά τους, 100% ελληνικά και χειροποίητα, γυαλιά.

Μέσα από μια ανάγκη δική σας, σας δημιουργήθηκε η ιδέα για την ENΛITE;

Όσο θυμόμαστε τους εαυτούς μας, είμαστε φανατικοί των γυαλιών ηλίου, όποτε ήταν απόλυτα φυσικό για εμάς να εκφραστούμε μέσω αυτού του αντικειμένου. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο - σύμβολο των πιστεύω μας. Συνδυάζοντας όσα περισσότερα από τα ταλέντα και τις δυνατότητες μας γινόταν, δημιουργήσαμε ένα brand με βάση το φως, που είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά της χώρας μας.

Ποιος είναι ο στόχος και η φιλοσοφία της εταιρείας σας;

Ο βασικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που να εκφράζει στο έπακρο την εποχή μας: έναν εκλεπτυσμένο και σύγχρονο σχεδιασμό, καινοτόμα τεχνολογία, συνειδητότητα και σεβασμό στο περιβάλλον. Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να κρύβουν το βλέμμα, να είναι μία μάσκα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν και τονίζουν μία προσωπικότητα. Έτσι, η φιλοσοφία μας περικλείεται στην έκφραση «embrace your inner divinity», που για μας σημαίνει να είναι κάποιος τολμηρός, να εμπνέεται από το περιβάλλον του και να φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και πάνω σε αυτό χτίζουμε μία υγιή εταιρία με βάθος εξέλιξης και σταθερή ανάπτυξη.

Πόσο εύκολο ήταν να πάρει σάρκα και οστά αυτή η ιδέα μέσα στην ελληνική κρίση; Ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήσατε;

Η οποιαδήποτε κρίση, ελληνική ή παγκόσμια, εκτός από προβλήματα και αλλαγές, προσφέρει σοβαρές επαγγελματικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Σε διάφορα επίπεδα ευνοεί τις start up πρωτοβουλίες και τον τομέα του research & development. Φυσικά, το ελληνικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά διευκολύνει τις νέες ιδέες και τις διαδικασίες που απαιτούνται. Έχοντας ένα ισχυρό όραμα, προβληματιστήκαμε για καιρό και πλάσαμε μία στρατηγική. Το πρώτο μεγάλο μας βήμα ήταν το λανσάρισμα μας στο διεθνούς φήμης κατάστημα Corso Como 10 στο Μιλάνο συνεχίζοντας δυναμικά και σε άλλες αγορές του κόσμου σε Ασία και Αμερική. Πιστέψαμε και πιστεύουμε, όμως, στο προϊόν που δημιουργήσαμε και αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για επιτυχία.

Από τι υλικά είναι κατασκευασμένα τα γυαλιά σας και από που προμηθεύεστε αυτά τα υλικά;

Τα γυαλιά Enlite είναι φτιαγμένα από SUPERNATURAL: ένα υλικό δικής μας εφεύρεσης, με κύρια βάση του το ξύλο κερασιάς, κατά 97% δηλαδή. Προσθέτοντας στο ξύλο μία ειδική βιοδιασπώμενη ουσία, του προσδίδουμε ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά του πλαστικού, κάνοντάς το 3 φορές πιο ελαφρύ και παράλληλα διατηρώντας το φυσικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο λύσαμε το κυρίως πρόβλημα των ξύλινων γυαλιών πρώτης γενιάς, κάνοντάς το υλικό πιο ελαστικό κι εύπλαστο. Οι φακοί μας είναι οι καλύτεροι στον κόσμο, Carl Zeiss, και μάλιστα είμαστε η μικρότερη εταιρία παγκοσμίως που πήρε την άδεια χρήσης τους, αφού ενθουσιάστηκαν με το προϊόν μας.

Πώς και που κατασκευάζονται τα γυαλιά σας;

Κάθε ζευγάρι είναι εξολοκλήρου χειροποίητο, αλλά και υψηλής ακρίβειας στη λεπτομέρεια με τη βοήθεια της σύγχρονης υψηλής ρομποτικής. Το πώς ακριβώς, είναι η πατέντα μας άρα και το μυστικό μας. Το εργαστήριό μας βρίσκεται στη περιφέρεια της Αθήνας. Τα γυαλιά ΕΝΛΙΤΕ είναι πράγματι «Handmade in Athens» από το σχεδιασμό μέχρι το τελικό προϊόν, συμπεριλαμβανομένης και της συσκευασίας.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας;

Όπως προαναφέραμε το φως είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, έχοντας μεγαλώσει κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου. Η πρώτη ύλη μας φυσικά, το ξύλο της κερασιάς, μας θυμίζει τη σύνδεσή μας με το γήινο. Η ζωή στην πόλη και τα αστικά χαρακτηριστικά της Αθήνας, το σύγχρονο μινιμαλιστικό στυλ και οι τολμηρές γεωμετρίες, κάτι που βαφτίζουμε ελληνικό υψηλής ποιότητας design, οι νέες τεχνολογίες, οι καινοτόμες ιδέες που οδηγούν στο μέλλον, οι ανθρώπινες δυνατότητες, τα ταξίδια, η τέκνο και η tribal μουσική και φυσικά τα πάρτυ, είναι όλα πράγματα που μας εμπνέουν.

Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική μόδα;

Δεν εμπνεόμαστε τόσο από τη μόδα, όσο από την τέχνη. Από το ελληνικό στυλ και την παράδοση επιλέγουμε τον κλασσικό μινιμαλισμό, που τελικά είναι στον χαρακτήρα της Enlite. Κάποια πράγματα, καλώς ή κακώς, τα κουβαλάμε στα γονίδιά μας και το βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον πώς μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τις υπόλοιπες καταβολές μας, μεταφράζοντας αυτή την έμφυτη αισθητική σε κάτι σύγχρονο και διεθνώς αναγνωρίσιμο κι ενδιαφέρον. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι άκρως αξιόλογο.

Ποια είναι τα δικά σας πρότυπα μόδας; Υπάρχει κάποια πόλη που σας εμπνέει με το street style της;

Όπως προαναφέραμε, η μόδα δεν είναι κάτι που έχουμε κατά νου. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι εφήμερο. Αυτό που μας αφορά είναι η αυθεντικότητα και η ποιότητα, για αυτό και εκτιμούμε πολύ το street style. Θέλουμε να συνδεθούμε με τον κόσμο που εκφράζεται έτσι αυθόρμητα και ειλικρινά μέσα από το στυλ του και τα γυαλιά μας είναι ένας τρόπος. Αυτή τη στιγμή η πόλη με το δυνατότερο street style για εμάς είναι το Τόκιο, που καταφέρνει να συνδυάσει το στοιχείο της τεχνολογίας και του φουτουρισμού με το στυλ και την καθημερινότητα.

Για ποιο λόγο να επιλέξει ο καταναλωτής τα δικά σας γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά είναι μια ιδιαίτερα προσωπική απόφαση, που συχνά απαιτεί προσωπική επαφή με το ίδιο το αντικείμενο. Τα γυαλιά της Enlite είναι σχεδιασμένα για τον καταναλωτή που τον ενδιαφέρει το στυλ, η υψηλή αισθητική, η τεχνολογία και επίσης -πολύ σημαντικό για εμάς- έχει οικολογική συνείδηση: χειροποίητα, με άριστο finishing, εξαιρετικά ανθεκτικά κι επίσης αδιάβροχα, διακριτικά αλλά ιδιαίτερα, τα πιο ελαφριά της αγοράς στην κατηγορία τους και μάλιστα με σκελετό και συσκευασία πλήρως βιοδιασπόμενα, ενώ καμία τοξική πρώτη ύλη δεν χρησιμοποιείται σε καμία φάση της δημιουργίας τους. Ποια άλλη εταιρία μπορεί να ισχυριστεί όλα τα παραπάνω;

Στην Ελλάδα που μπορούμε να βρούμε;

Στον ένα χρόνο υπάρξης της Enlite έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε στα σημαντικότερα οπτικά της χώρας και σε διάφορα σημεία κεντρικά για την αγορά. Στόχος μας είναι σε ένα χρόνο να έχουμε καλύψει όλη τη χώρα. Βλέπουμε την αγορά όχι ως ένα οικονομικό σύστημα, αλλά μάλλον σαν ένα δίκτυο ανθρώπων που μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τις διάφορες προσωπικότητες που θα θέλαμε να έρθουν σε επαφή με τα Enlite και τελικά να γίνουν οι πρεσβευτές μας. Η συμβουλή μας είναι να αγοράζει ο κόσμος μόνο από οπτικά καταστήματα τα γυαλιά ηλίου του, καθώς οι φακοί σε άλλων ειδών καταστήματα ή πλανόδιους πωλητές κάνουν κακό στα μάτια σας. Από τον Σεπτέμβριο θα τα βρίσκετε και στο ανανεωμένο μας e-shop.

Στο εξωτερικό, που μπορεί να τα βρει κάποιος;

Όπως έχουμε ήδη πει, η πρώτη μας παρουσίαση έγινε στο Μιλάνο. Έκτοτε, επεκτείναμε την παρουσία μας σε διάφορα σημεία της Ιταλίας με δυνατές συνεργασίες. Πρόκειται για μια χώρα με τεράστια παράδοση και βιομηχανία στη παραγωγή οπτικών, επομένως αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ θετικό. Ήδη, βρισκόμαστε σε καταστήματα του Παρισιού, της Τουρκίας, στην Ισπανία, στο Μπαλί και σε διάφορα σημεία της Ασίας. Είμαστε αισιόδοξοι και για μεγαλύτερα ανοίγματα πολύ σύντομα, καθώς τον Σεπτέμβριο θα πάρουμε μέρος στη μεγαλύτερη έκθεση οπτικών παγκοσμίως, στη Silmo του Παρισιού.