ΔΙΕΘΝΕΣ
26/07/2016 13:29 EEST | Updated 26/07/2016 13:29 EEST

Έξαλλοι οι Ιταλοί με τους μισθούς στελεχών της κρατικής τηλεόρασης. Φτάνουν μέχρι και τα 652.000 ευρώ ετησίως

Mondadori Portfolio via Getty Images
The TV host Caterina Balivo photographed in the studios of the TV show Pomeriggio sul 2 broadcasted from the RAI studios in Corso Sempione. Milan, Italy. 1st December 2010 (Photo by Pigi Cipelli/Archivio Pigi Cipelli/Mondadori Portfolio via Getty Images)

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιταλία το ύψος των μισθών διευθυντικών στελεχών και μέρους των δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης Rai.

Οι αποδοχές τους αναρτήθηκαν από τον ίδιο τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό στον ιστότοπό του και βάσει των στοιχείων αυτών, 94 στελέχη της Rai κερδίζουν, ετησίως, πάνω από 200.000 ευρώ, μεικτά. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος της ειδικής υπηρεσίας διαφημίσεων Αντόνιο Μαράνο κερδίζει 392.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο, ο υπεύθυνος της διεύθυνσης για τον συντονισμό των προγραμμάτων Τζανκάρλο Λεόνε λαμβάνει 360.000 και ο διευθυντής ειδήσεων του Rai Uno Μάριο Ορφέο αγγίζει τις 320.000 ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rai Κάμπο Νταλλ΄ Όρτο κερδίζει κάθε χρόνο 652.000 ευρώ μεικτά.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο αναφέρθηκε με άκρως επικριτικό τρόπο στα στοιχεία αυτά και ζήτησε να εγκριθεί άμεσα ανώτατο όριο αποδοχών και να ελεγχθεί αν τα υπερπληρωμένα στελέχη παράγουν, όντως, έργο. «Αλλαγή πορείας» ζητούν, παράλληλα, και οι ιταλικές ενώσεις καταναλωτών.

Ο ιταλικός Τύπος, υπενθυμίζει, βέβαια, ότι η Rai είναι μια από τις λίγες δημόσιες τηλεοράσεις στην Ευρώπη, η οποία σε ακροαματικότητα ξεπερνά το 30% και ότι, παράλληλα, οι αποδοχές της «ελεύθερης αγοράς» στην Ιταλία είναι συχνά υψηλότερες.

Η διεύθυνση της ιταλικής τηλεόρασης από την μεριά της υπόσχεται μια νέα «επιχείρηση διαφάνεια»: όλα τα νέα συμβόλαια θα πρέπει να εξετάζονται λεπτομερώς και να εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο, ενώ θα εξακριβωθεί και η θέση κάποιων στελεχών που στην φάση αυτή φέρονται να μην έχουν σαφείς αρμοδιότητες.