ΔΙΕΘΝΕΣ
26/07/2016 09:16 EEST | Updated 26/07/2016 09:16 EEST

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία. Τουλάχιστον 13 οι νεκροί

ASSOCIATED PRESS
Somali soldier stand near the wreckage of a car bomb outside the UN's office in Mogadishu, Somalia, Tuesday, July 26, 2016. A suicide bomber detonated an explosives-laden car outside the United Nations Mine Action Service offices in Mogadishu, killing 13 people, including seven U.N. guards, a Somali police official said. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, Τρίτη, το πρωί σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένα αυτοκίνητα κοντά στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου και στην κεντρική βάση της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (Amisom) που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αερολιμένα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πυρά, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, καμικάζι αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τη διπλή επίθεση. Ο πρώτος ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου που οδηγεί στο αεροδρόμιο και ο δεύτερος προσπάθησε να εισβάλει πεζός στη βάση της Amisom, αλλά πυροβολήθηκε και ανατινάχθηκε στην πύλη της βάσης.

«Καταλαβαίνουμε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν φρουροί από ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας», δήλωσε ο αστυνομικός Αλί Φάραχ. Οι φρουροί συνόδευαν προσωπικό του ΟΗΕ μέσα στη βάση όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Η Amisom καταδίκασε την επίθεση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ακραίοι αντάρτες Σεμπάμπ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και πολεμούν την υποστηριζόμενη από τη Δύση σομαλική κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης είπε ότι και οι δύο καμικάζι ανατίναξαν παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Ταξιδιώτες που εκείνη την ώρα έφθαναν με διεθνείς πτήσεις στο Μογκαντίσου είπαν ότι από τις εκρήξεις έσπασαν παράθυρα του αεροδρομίου.

Το διεθνές αεροδρόμιο Αντεν Αμπε, που έχει το όνομα του πρώτου προέδρου της Σομαλίας Αντεν Αμπντουλάχ Οσμάν Ντάαρ, έχει γίνει φρούριο από τότε που εγκαταστάθηκε ακριβώς δίπλα η βάση του ΟΗΕ. Η Amisom αριθμεί 22.000 άνδρες και βοηθά την εύθραυστη σομαλική κυβέρνηση στην καταπολέμηση των ανταρτών σεμπάμπ.

Αντιμέτωποι με την Amisom, που αναπτύχθηκε το 2007 στη χώρα, οι σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011. Στη συνέχεια έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των προπύργιών τους αλλά εξακολουθούν να ελέγχουν πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές απ' όπου αναπτύσσουν τη δράση τους και πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας φθάνοντας συχνά μέχρι μέσα στην πρωτεύουσα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)