ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/07/2016 08:57 EEST | Updated 26/07/2016 08:57 EEST

«Πολύ σημαντική» χαρακτηρίστηκε η υπόθεση Focus. Εξελίξεις και σε άλλες υποθέσεις με τραπεζίτες στην Κύπρο

Eurokinissi

Ως «πολύ σημαντική» χαρακτήρισε ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, την υπόθεση της ελληνικής εταιρείας Focus, τονίζοντας ότι αφορά τον τρόπο κτήσης μεριδίου μετοχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Κληρίδης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σημειώνοντας ότι το κατηγορητήριο καταχωρήθηκε χθες, Δευτέρα, και δεν έχει ακόμα επιδοθεί στους κατηγορούμενους. Επίσης, δήλωσε ότι από τη στιγμή που η αστυνομία και η νομική υπηρεσία παραπέμπουν μία υπόθεση στο δικαστήριο, πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία για να στοιχειοθετηθούν αδικήματα.

Ο κ. Κληρίδης υποστήριξε ότι, διαδικαστικά, πρέπει να επιδοθούν τα κατηγορητήρια σε Κύπρο και Ελλάδα, τα οποία θα καλούν τους κατηγορούμενους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στις 30 Σεπτεμβρίου για τη διαδικασία παραπομπής στο κακουργιοδικείο. Εάν οι κατηγορούμενοι δεν παραστούν, σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας, θα υποβληθούν αιτήματα για διασφάλιση της παρουσίας τους.

Σε ερώτηση, εάν προκύπτουν εξελίξεις και σε άλλες υποθέσεις σχετικά με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υποθέσεις που αφορούν στελέχη τραπεζών.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Focus με το ένα εκατ. ευρώ, που δόθηκε σε εταιρεία του πρώην διοικητή της Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός από τον ίδιο, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος και άλλα πρόσωπα από την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι κατηγορίες αφορούν χρηματισμό, δωροδοκία, δωροληψία και πράξεις που υποδηλούν διαφθορά.

Ο κ. Βγενόπουλος, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και αυτό θα αποδειχθεί και δικαστικώς».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)