ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/07/2016 06:02 EEST | Updated 26/07/2016 06:02 EEST

Σύνταγμα ο Τσίπρας, Εξεταστική ο Μητσοτάκης

Sooc

Ραντεβού στη Βουλή δίνουν σύσσωμα τα στελέχη της ΝΔ, όπου στην σημερινή 10ωρη συζητηση στην Ολομέλεια επί του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο α΄ εξάμηνο του 2016, θα επιχειρήσουν πολιτικά και επικοινωνιακά να ακυρώσουν στην πράξη όλες τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Αλεξη Τσιπρα με τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να «αποκαλύψει» και την κοινοβουλευτική συμμαχία που φαίνεται πλέον πως διαμορφώνεται, με δεδομένο ότι την πρόταση για Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα καταψηφίσουν κατά την ονομαστική ψηφοφορία και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, συντασσόμενοι με την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ακριβώς έπραξαν και στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Επί της ουσίας πάντως, ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να εξαπολύσει σφόδρα προσωπικά πυρά εναντίον του Αλέξη Τσίπρα καθιστώντας άμεσα υπεύθυνο για όλες τις επιλογές της περσινής χρονιάς που οδήγησαν στα capital controls, καλώντας τον να «λογοδοτήσει» για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί περί σχεδίων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως έχουν παραδεχθεί σε τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις οι κύριοι Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα καλέσει τον Πρωθυπουργό να συναινέσει στην γαλάζια πρόταση, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε πράξει και η ΝΔ στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση κομμάτων και Μ.Μ.Ε.

Αν και στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει προγραμματισθεί για μετά τις εννέα το βράδυ θεωρείται ότι θα απορριφθεί η πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που θα πάρουν το λόγο, θα επιδιώξουν να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας διαρκώς για «συμμετοχή» αλλά και "συνενοχή" του στα κρυφά σχέδια που έφεραν ένα ακόμα νέο μνημόνιο και ότι ουσιαστικά με τη στάση και τις επιλογές του επιδιώκει τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Το στίγμα για τον τρόπο που θα κινηθεί η γαλάζια Παράταξη έδωσε ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώνοντας ότι «όσες φορές μίλησε για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας, κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει αύριο στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Είναι ανάγκη ο λαός να μάθει τι ακριβώς έγινε. Εάν δεν συμφωνήσει, θα αποδείξει στην πράξη ότι φοβάται την αλήθεια, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή, θα επιβεβαιώσει ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη».