Απορρίφθηκε με 155 «όχι» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών», η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.
Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ενώ την στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.
Απόντων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου από τη συζήτηση, τοποθετήθηκαν μόνο οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Κατηγορώ Μητσοτάκη για την απουσία Τσίπρα
Δριμύ κατηγορώ για την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με το προαύλιο τα πάει καλά με την Ολομέλεια έχει πρόβλημα». «Αυτή η συζήτηση σας κάνει να αισθάνεστε άβολα τόσο άβολα που ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καν τον λόγο και άφησε τον κ. Δραγασάκη στον ρόλο του απολογούμενο» είπε επίσης.
Αναφέρθηκε δε και στην απουσία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουλγαρίας, λέγοντας πως «και στη Μογγολία θα πήγαινε για να αποφύγει την παρουσία του στη συζήτηση».
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αν η πρόταση του κόμματός του καταψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, «στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει και αυτό είναι δέσμευση της ΝΔ».
«Η άρνησή σας να προσυπογράψετε την πρότασή μας η απουσία του κ. Τσίπρα από τη Βουλή γεννά εύλογα ερωτήματα. Φοβάστε κάτι; Δεν πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον του λαού να μάθουμε τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες; Όσο μένουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα τόσο θα οργιάζει η σπέκουλα» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης κόστισε 20 δισ. ευρώ, ενώ «μας φορτώσατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο».
«Πήρατε εντολή να σκίσετε τα μνημόνια και αποτύχατε παταγωδώς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου το οποίο χαρακτήρισε παρωδία. Τελικά, πρόσθεσε, υπήρξε πλήρης συνθηκολόγηση, υπογραφή του 3ου μνημονίου και υπερψήφισή του χάρη στη στήριξη της αντιπολίτευσης
Σχετικά με το plan B στο οποίο έχει αναφερθεί ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είχε ζητήσει και έχει λάβει το περιεχόμενο της μελέτης και ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή. «Γιατί την κρύβετε από τον ελληνικό λαό; Χρειαζόσασταν κάποια μελέτη για να αντιληφθείτε ότι μία ασύντακτη έξοδος θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία;» διερωτήθηκε.
Αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι ο κ. Τσίπρας ήταν θλιβερός και τον κατηγόρησε ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά «και γι αυτό η χθεσινή παρουσίαση αγνόησε προβλήματα που θα έπρεπε να ήταν στον πυρήνα. Δεν κάνατε ούτε μία αναφορά στην ανάπτυξη, την παιδεία, το περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση».
Τσακαλώτος: Δεν υπήρξε σχέδιο Β
Έντονη κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού ελλείψει ουσιαστικών προτάσεων για να πάει η χώρα μπροστά.
«Δεν υπήρξε σχέδιο Β», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ είναι αυτή που απέτυχε, ακόμα και να πείσει τους δικούς της, όπως είπε, καθώς τα γεγονότα την διέψευσαν, επικαλούμενος την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολιτικός κρατούμενος παρά ότι αν δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα ήταν 300 δισ. ευρώ και κάτι, αλλά 200 δισ. ευρώ και κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πολιτική της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκάλεσε οικονομική ζημία μεταξύ 86 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε επίσης τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιβάρυναν τα οικονομικά της χώρας επειδή δεν έκαναν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γρήγορα και δεν φρόντισαν να επιλύσουν πριν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επικαλούμενος μάλιστα σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι μία από τις πολιτικές συνέπειες των μνημονίων από το 2010 και μετά ήταν η σύγκλιση της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά, σύγκλιση που, όπως είπε, διαπιστώθηκε κατά τη ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική.
«Εξαιτίας αυτής της στάσης, οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν θα αντιμετωπίσουν διλήμματα όπως εκείνα που έλεγαν ψηφίστε εμάς για να μην έρθει η Δεξιά, ή για να μην έρθει η Αριστερά, αλλά τον εκβιασμό Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει μέλλον στη Σοσιαλδημοκρατία αν δεν ξεφύγετε από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Υπήρξε ασυμμετρία ανάμεσα στη δική μας και τη δική σας αντιπολίτευση. Εμείς προσπαθήσαμε να ισχυροποιήσουμε το χέρι σας για να πετύχετε καλύτερη συμφωνία, ενώ εσείς μας λέγατε υπογράψτε ό,τι σας ζητούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Γεννηματά: Όποιος δεν φοβάται ας συνυπογράψει μαζί μας
Επίθεση κατά της κυβέρνησης ότι έχει υπογράψει συνθηκολόγηση ηττημένου που όχι μόνο δεν προστατεύει τους πιο αδύναμους αλλά δημιουργεί όλο και περισσότερους φτωχούς εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή.
«Κάθε απόπειρα κουκουλώματος, συγκάλυψης είναι βούτυρο στο ψωμί του αντιδημοκρατικού λαϊκισμού και της ακροδεξιάς δημαγωγίας που απειλούν να βάλουν τέλος στις δυτικές δημοκρατίες, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Εδώ λοιπόν θα κριθούμε όλοι μας. Αν φοβόμαστε το φως» είπε η κ. Γεννηματά. Κάλεσε τέλος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τα πάντα για τους πάντες.
Κουτσούμπας: Με εξεταστικές δεν λύνεται το πολιτικό πρόβλημα
Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τους ότι κοροϊδεύουν και αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά του προβλήματα.
«Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μιαν υποτιθέμενη "νέα μεταπολίτευση με νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα", κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει το ίδιο παιγνίδι, προσδοκώντας σε μια νέα δικομματική κοκορομαχία από τα παλιά», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και προσέθεσε:
«Και οι σημερινοί και οι χθεσινοί συγκυβερνώντες βάζουν ψεύτικα διλήμματα, εκβιαστικά διλήμματα, εκφοβιστικά διλήμματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο όλους αυτούς που φταίνε πραγματικά για την κρίση, την κατάντια της χώρας, την ανεργία, τη φτώχεια. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο».
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι, μόνο με κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που στήριξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, «μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των τεράστιων οικονομικών απωλειών και των εισοδημάτων που είχε ο λαός».
Όχι στη πρόταση για Εξεταστική δήλωσε ο Λεβέντης
«Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν για τη στάση του κόμματος του, τόσο για τον εκλογικό νόμο τον οποίο στήριξε, όσο και στη πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή της ΝΔ την οποία απορρίπτει.
«Δεν πήρα τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Εκείνος παραιτήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών και εγώ έκανα το χρέος μου σε κάτι που πίστευα εδώ και 35 χρόνια. Άλλοι ίσως πήραν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη και η ιστορία θα τους κρίνει», είπε και πρόσθεσε:
«Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας, Ήταν ευκαιρία λοιπόν η χώρα να γυρίσει σελίδα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Λεβέντης, επιτέθηκε εκ νέου στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, για την άρνηση της να στηρίξει την απλή αναλογική, κάνοντας λόγο για εγκληματική στάση για την οποία θα έχει βαρύτατη τιμωρία από τον ελληνικό λαό.
«Είμαι υπέρ του συναινετικού κλίματος», είπε ο κ. Λεβέντης καλώντας τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.