ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2016 04:14 EEST | Updated 27/07/2016 04:15 EEST

Φιλιππίνες: Οι διαφορές με την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα, δεν θα επηρεάσουν τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

US Secretary of State John Kerry (L) speaks during a joint press conference with Philippine Foreign Secretary Perfecto Yasay (R) at the Department of Foreign Affairs building in Manila on July 27, 2016.Kerry arrived in Manila for a two-day visit after attending the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) meeting in Laos. / AFP / NOEL CELIS        (Photo credit should read NOEL CELIS/AFP/Getty Images)
NOEL CELIS via Getty Images
US Secretary of State John Kerry (L) speaks during a joint press conference with Philippine Foreign Secretary Perfecto Yasay (R) at the Department of Foreign Affairs building in Manila on July 27, 2016.Kerry arrived in Manila for a two-day visit after attending the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) meeting in Laos. / AFP / NOEL CELIS (Photo credit should read NOEL CELIS/AFP/Getty Images)

Οι Φιλιππίνες «άσκησαν πιέσεις» προκειμένου να συμπεριληφθεί παράγραφος για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα στο τελικό κείμενο της διάσκεψης του Οργανισμού των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Ωστόσο, η απόφαση να μη συμπεριληφθεί μια τέτοια αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, δεν αποτελεί νίκη της Κίνας, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Περφέκτο Γιασάι.

Ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, τόνισε ότι η κοινή ανακοίνωση των κρατών-μελών της συνόδου ήταν μία νίκη για τις ίδιες και για τον ASEAN, την υποστήριξη του οποίου δε ζήτησαν οι Φιλιππίνες στη διαδικασία επιδιαιτησίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Το τονίζω αυτό, προκειμένου να διαψεύσω τις αναφορές που λένε ότι η Κίνα εξήλθε νικήτρια από τη διάσκεψη του ASEAN, ακριβώς επειδή συμφωνήσαμε να μην υπάρξει επίσημη αναφορά για την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου στο τελικό κείμενο της συνόδου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περφέκτο Γιασάι.

«Η απόφαση της διεθνούς επιδιαιτησίας είναι ζήτημα που αφορά το διμερές πλαίσιο σχέσεων των Φιλιππίνων με την Κίνα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι διαφορές που υπάρχουν με την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα δε θα έχουν επιπτώσεις στο πλαίσιο των αμυντικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

Ο Γιασάι τονίζει ότι το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης των χωρών του Οργανισμού της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) προσθέτει αξιοπιστία και κάνει τις σχέσεις των χωρών περισσότερο αποτελεσματικές.

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στη διάσκεψη του ASEAN, εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Σημείωσε ωστόσο, ότι η μη αναφορά του κοινού ανακοινωθέντος στην απόφαση της διεθνούς επιδιαιτησίας για τη Νότια Σινική Θάλασσα, δε μειώνει τη σπουδαιότητα του ανακοινωθέντος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post