ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/07/2016 05:32 EEST | Updated 27/07/2016 09:39 EEST

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίων υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου άρχισε τα ξημερώματα.

Πρόκειται για το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στη οδό Γρ. Λαμπράκη στην 'Ανω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κι ένα 8όροφο κτίριο επί της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης.

Τα πρώτα δύο οικήματα είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ενώ το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη. Οι αρχές προχώρησαν σε πάνω από 70 συλλήψεις, καθώς προσήχθησαν αρχικά περισσότερα από 100 άτομα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους και μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν.

Ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά -κατά πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ- υπερβαίνει τους 70, ανάμεσα στους οποίους είναι αλλοδαποί υπήκοοι. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο σχηματισμός δικογραφιών, με τις οποίες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της ΓΑΔΘ περικύκλωσαν από νωρίς τα οικήματα και εισήλθαν στο εσωτερικό τους.

Το παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» παραχωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από το υπ. Υγείας στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση Ιδρύματος χρόνιων πασχόντων. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις τελούσαν επί σειρά ετών υπό κατάληψη, ενώ την τελευταία 5ετία πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωσή τους. Κάθε φορά, όμως, που επενέβαινε η Αστυνομία, το εγκαταλειμμένο κτίριο έπεφτε πάλι στα «χέρια» καταληψιών. Τελευταία κατελήφθη στα τέλη του περασμένου έτους με την προοπτική να προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Όσον αφορά το «Μανδαλίδειο» Μέγαρο, ανήκει στο ΑΠΘ και κατά τη δεκαετία του '90 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στέγαζε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Ιδρύματος, πριν αυτό μετακομίσει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας σε άλλο κτίριο, λόγω ακαταλληλότητας της οικοδομής.

Το τρίτο κτίριο ανήκει σε ιδιώτη και φαίνεται ότι παρέμενε κενό. Κατελήφθη μόλις τις τελευταίες μέρες, με σκοπό να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας πέριξ της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατία, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου, που με ανάρτησή τους στο διαδίκτυο ζητούν «την άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12:00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».