ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/07/2016 07:33 EEST | Updated 28/07/2016 07:33 EEST

Το διαστημόπλοιο Rosetta και η Γη αποχαιρέτησαν οριστικά το σκάφος προσεδάφισης Philae

Handout via Getty Images
DARMSTADT, GERMANY - NOVEMBER 12: (EDITORIAL USE ONLY) In this November 12, 2014 handout photo provided by the European Space Agency (ESA) the Philae lander is pictured on its way to the 67P/Churyumov-Gerasimenko comet after a successful separation from the Rosetta probe. ESA later successfully landed Philae, making it the first man-made craft to ever land on a comet. The Philae lander, launched from the Rosetta probe, is a mini laboratory that will gather data on the comet. (Photo ESA via Getty Images)

Οριστικό «αντίο» στο σκάφος προσεδάφισης Philae, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση νάρκης στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov- Gerasimenko είπαν το διαστημόπλοιο Rosetta της ESA και η Γη την Τετάρτη, με την απενεργοποίηση του οργάνου ESS (Electrical Support System Processor Unit).

Το ESS είναι το interface το οποίο χρησιμοποιούνταν για τις επικοινωνίες μεταξύ της Rosetta και του Philae, το οποίο ήταν σιωπηλό από τις 9 Ιουλίου 2015.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ESA, η απενεργοποίηση του ESS εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προετοιμασιών για την ολοκλήρωση της αποστολής του διαστημοπλοίου Rosetta. Στο τέλος του τρέχοντος μήνα, το διαστημόπλοιο θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 εκατ. χλμ από τον Ήλιο, και αυτό θα συνεπάγεται προβλήματα τροφοδοσίας με ενέργεια, με απώλεια της τάξης των 4W περίπου ανά ημέρα. Για να μπορέσει το σκάφος να συνεχίσει τη λειτουργία του για τους επόμενους δύο μήνες, είναι απαραίτητη η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τα όργανα που δεν είναι πλέον απολύτως απαραίτητα.

Η Rosetta δεν έχει λάβει σήμα από το Philae από τον προηγούμενο Ιούλιο, και νωρίτερα μέσα στο 2016 θεωρήθηκε πως το σκάφος προσεδάφισης έχει μπει σε κατάσταση «αιώνιας νάρκης». Ωστόσο, το ESS είχε διατηρηθεί σε λειτουργία για το μικρό ενδεχόμενο της ανάκτησης επαφής. Εν τέλει κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αν και το διαστημόπλοιο έφτασε σε ύψος ακόμη και μόλις 10 χλμ από την επιφάνεια του κομήτη.