ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/07/2016 09:18 EEST | Updated 28/07/2016 10:27 EEST

Αντιπαράθεση Μαξίμου- αντιπολίτευσης για τα έξοδα ταξιδιών των συνοδών σε κυβερνητικά ταξίδια

Sooc

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τροπολογία σε νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η οποία κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, που περιέχει διάταξη σχετικά με τα καλυπτόμενα από το Δημόσιο έξοδα ταξιδιών συνοδών του πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνεται στις σχετικές εκθέσεις, «εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των 60 επιτρεπόμενων, κατά έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό» και «ορίζεται ότι τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου». Όπως συμπληρώνεται, το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από «πραγματικά γεγονότα», όπως ο αριθμός των ατόμων που συνοδεύουν τις αποστολές, η συχνότητα μετακινήσεων κ.α.».

Δείτε την επίμαχη τροπολογία

Αναλυτικότερα, βάσει της τροπολογίας, τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 19 της υποπαραγράφου Δ.9 του ν.4336/2015 (Α'94), που έχει ως εξής: «Άρθρο 19- Έξοδα διανυκτέρευσης εξωτερικού- Οι συνοδοί ασφαλείας καθώς και οι συνοδοί των προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 5 διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν».

Αυτό αλλάζει, και αντικαθίσταται με το εξής: «Οι συνοδοί ασφαλείας καθώς και οι συνοδοί των προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 5 διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Ομοίως και τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν και τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του δημοσίου. Τα μέλη των συνοδευτικών αποστολών του εδ. β' της παρούσας καθορίζονται με τις αποφάσεις μετάβασης που εκδίδει ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας του δημοσίου».

Επίσης, στο πλαίσιο των περαιτέρω αλλαγών στον σχετικό νόμο (ν.4336/2015), στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της υποπαραγράφου Δ.9 της παραγράφου Δ προστίθεται το εξής εδάφιο σχετικά με το όριο κρατικών δαπανών:

«Από τις ρυθμίσεις των ανωτέρω εδαφίων εξαιρούνται οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, στους οποίους δεν εφαρμόζεται το προβλεπόμενο στο εδάφιο α' της παρούσας ανώτατο όριο».

Η τροπολογία εισήχθη εκπρόθεσμα και προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και κάποια στελέχη της ΝΔ τη συνέδεσαν με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο για τα εγκαίνια του αεροδρομίου, κάνοντας λόγο για 54 άτομα.

Από το γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο! Ας μην ανησυχούν όμως. Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές. Όμως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει».

Επίσης, επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το Ποτάμι, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «λεφτά για την κυβερνητική νομενκλατούρα υπάρχουν. Σε καιρούς της πιο άγριας φορολογικής αφαίμαξης οι κυβερνώντες αντί να προχωρήσουν σε περικοπές στις δαπάνες τους, με τροπολογία αποφασίζουν : “Τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου”. Πεντάστερα ξενοδοχεία για όλους δηλαδή. Εις υγείαν των φορολογουμένων! Ως αντιστάθμισμα βέβαια ανακοίνωσαν σήμερα επίδομα σίτισης και δωρεάν μετακινήσεις για τους ανέργους! Και έτσι θα τα έχουν καλά και με το αριστερό μέρος της συνείδησης τους».

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Αποκέντρωσης της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση προκαλεί μία κοινωνία που στενάζει Αποκαλύψαμε και στηλιτεύσαμε χθες στη Βουλή την Κυβερνητική μεθόδευση προκειμένου να περάσει στα "κρυφά" στη λήξη της συνεδρίασης η απαράδεκτη τροπολογία για "χρυσή κάρτα απεριορίστων διαδρομών και διαμονών, άνευ πιστωτικού ορίου" για ομαδικές αποστολές του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του. Σήμερα που "βοά ο τόπος", καθώς την ώρα που η κοινωνία στενάζει και η Κυβέρνηση την προκαλεί, δεν αισθάνονται άραγε την ανάγκη εκτός, από τα non paper έστω μιας διαρθρωτικής κίνησης, προκειμένου να προστατέψουν το κύρος και τις λειτουργίες των κορυφαίων θεσμών της χώρας;».

Από πλευράς του ο Γιάννης Καλλιάνος, Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε τα εξής: «Τα κόμματα δεν γνωρίζουν ακριβώς το όριο των κρατικών δαπανών για τους συνοδούς. Όμως επειδή είναι περίοδος κρίσης, η αντιπροσωπεία θα πρέπει φέρεται λιτά και να σέβεται το δημόσιο χρήμα. θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μόνο οι εντελώς απαραίτητοι οφείλουν να ακολουθούν στα ταξίδια».

Απαντώντας στις κατηγορίες, κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για «επιστράτευση ιντερνετικών εφεδρειών» από τη ΝΔ με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη και κάνουν λόγο για «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου».

Όπως προσθέτουν, αναφερόμενοι στην Πάρο, η «ολιγομελής» κυβερνητική αντιπροσωπεία θα «μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean».