ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2016 17:58 EEST | Updated 31/07/2016 17:58 EEST

Έληξε η ομηρία σε αστυνομικό τμήμα στο Γερεβάν της Αρμενίας

ASSOCIATED PRESS
Police officers secure the area outside a police station seized by gunmen in Yerevan, Armenia, Saturday, July 23, 2016. The gunmen who seized a police station in the Armenian capital and held hostages for nearly a week released all four of their captives on Saturday, but refused to end their occupation of the building. The standoff began July 17 when armed men stormed a police station, killing one officer and taking others hostage. (Vahan Stepanyan/PAN Photo via AP)

Η κατάσταση ομηρίας που βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Γερεβάν και στοίχισε την ζωή σε δύο αστυνομικούς, έληξε σήμερα, καθώς οι ένοπλοι που είχαν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα παραδόθηκαν στις αρχές, έπειτα από μια επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αρμενίας, σύμφωνα με τις οποίες 20 άνθρωποι συνελήφθησαν.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής του νόμου ολοκληρώθηκε. Κατά τη διάρκειά της η ομάδα των ενόπλων αναγκάστηκε να παραδώσει τα όπλα της και να παραδοθεί στις αρχές. Είκοσι τρομοκράτες συνελήφθησαν» επισήμανε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αρμενίας.

Νωρίτερα, ένας ιστότοπος είχε προβάλει τη διακήρυξη ενός άνδρα που συστήθηκε ως ένας από τους ενόπλους και ανακοίνωνε την απόφασή του να παραδοθεί.

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας από την φυλακή, εκτιμάμε ότι εκπληρώσαμε την αποστολή μας: γίναμε η σπίθα που επέτρεψε στον λαό να εξεγερθεί και δεν έχει νόημα να χυθεί αίμα» εξήγησε ο Βαρουγιάν Αβετισιάν.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έφοδο στο αστυνομικό τμήμα.

Οι δράστες της ομηρίας παρουσιάζονται ως υποστηρικτές του στελέχους της αντιπολίτευσης Τζιραίρ Σεφιλιάν, που επέκρινε δριμύτατα τη κυβέρνηση κι είχε συλληφθεί τον Ιούνιο καθώς ήθελε να καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και κέντρα τηλεπικοινωνιών στο Γερεβάν.

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο αστυνομικό τμήμα την 17η Ιουλίου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό. Πήραν ομήρους και αξίωναν την παραίτηση του προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν.

Κατόπιν απελευθέρωσαν όλους τους αστυνομικούς, ωστόσο κράτησαν ομήρους τρία στελέχη του ιατρικού προσωπικού που εστάλησαν να παράσχουν φροντίδα στους τραυματίες. Οι δύο τελευταίοι απελευθερώθηκαν χθες το βράδυ.

Μετά την ανακοίνωση χθες το βράδυ μιας επικείμενης εφόδου, ένας αστυνομικός έχασε την ζωή τους. Σκοτώθηκε σύμφωνα με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης από ένα ελεύθερο σκοπευτή που πυροβόλησε μέσα από το αστυνομικό τμήμα. Οι ένοπλοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)