ΔΙΕΘΝΕΣ
31/07/2016 15:16 EEST | Updated 31/07/2016 15:17 EEST

Αδαή χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ η μητέρα του μουσουλμάνου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Ιράκ

ROBYN BECK via Getty Images
Khizr Khan (R), accompanied by his wife Ghazala Khan (L), speaks about their son US Army Captain Humayun Khan who was killed by a suicide bomber in Iraq 12 years ago, on the final night of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. / AFP / Robyn BECK (Photo credit should read ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

Η μητέρα ενός μουσουλμάνου Αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στο μέτωπο του Ιράκ κατηγόρησε σήμερα τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το Ισλάμ αλλά και το πως είναι να κάνει κάποιος θυσίες, αφού ο μεγιστάνας σχολίασε αρνητικά την επιλογή της να παραμείνει σιωπηλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συζύγου της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Γαζάλα Καν, ο γιος της οποίας, ο λοχαγός Χουμαγιούν Καν, σκοτώθηκε το 2004, εξοργίστηκε με τα υπονοούμενα του δισεκατομμυριούχου ότι δεν μίλησε καθόλου διότι, ως μουσουλμάνα, δεν της επιτρέπεται να μιλήσει.

«Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για το Ισλάμ, είναι αδαής» έγραψε η ίδια σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι έχει κάνει πολλές θυσίες. Δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη θυσία» υπογράμμισε η γυναίκα.

Επιπλέον η γυναίκα εξήγησε γιατί επέλεξε να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της χωρίς να πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ενδεχομένως δεν μου επιτρεπόταν να πω κάτι. Αυτό δεν είναι αλήθεια» σημείωσε η Καν προσθέτοντας ότι αποφάσισε να μην μιλήσει στο Συνέδριο λόγω της οδύνης και του πένθους της για την απώλεια του γιου της.

«Αυτή είναι η απάντησή μου στον Ντόναλντ Τραμπ» έγραψε η μητέρα στο άρθρο.

«Όταν εισήλθα στον χώρο του συνεδρίου, έχοντας αυτήν την μεγάλη φωτογραφία όπου απεικονιζόταν ο γιος μου πίσω μου, μετά βίας κατάφερα να συγκρατηθώ» τόνισε.

«Ακόμα και το να μιλώ συνεχίζει να είναι δύσκολο για εμένα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πατέρα του στρατιώτη, του Κιζρ Καν, ο οποίος τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια «μαύρη ψυχή» και είναι «ανίκανος να νιώσει συμπόνια».

«Αυτό το πρόσωπο είναι απόλυτα ανίκανο να νιώσει συμπόνια. Θέλω η οικογένειά του να τον συμβουλεύσει, να του μάθει να επιδεικνύει συμπόνια. Θα ήταν ένας καλύτερος άνθρωπος (…) όμως έχει μια μαύρη ψυχή» τόνισε ο Καν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, με την φωνή του να σπάει από τα έντονα συναισθήματα. Πρόσθεσε δε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να «αποκηρύξει» τον Τραμπ.

«Όταν ένας υποψήφιος για την προεδρία αγνοεί την κατάσταση μιας μητέρας Gold Star (σ.σ οργάνωση υποστήριξης των μητέρων των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη), να επιτίθεται λεκτικά εναντίον της, αυτό είναι η επιτομή της άγνοιας» υπογράμμισε ο Καν, επισημαίνοντας και την εύθραυστη υγεία της συζύγου του.