ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/07/2016 10:24 EEST | Updated 31/07/2016 19:02 EEST

Μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια

Sooc

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν και απόψε οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής που βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που κατακαίει δασική έκταση από χθες το μεσημέρι. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη της Λίμνης, όπου και η μεγαλύτερη ανησυχία πυροσβεστών και κατοίκων είναι να μην πνεύσουν το βράδυ βόρειοι άνεμοι, καθώς κάτι τέτοιο θα κατευθύνει τις φλόγες προς την πόλη.

Λόγω της νύχτας δεν μετέχουν πλέον στις προσπάθειες πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα παρά μόνο τα επίγεια. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς. Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα.

Στην Λίμνη Ευβοίας θα βρεθεί αύριο Δευτέρα το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που είχε αρχίσει το Σάββατο στη Φαράκλα, επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 44 πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες,11 βυτιοφόρα,7 μηχανήματα, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη, προς ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνάμεων στην πυρκαγιά στην Εύβοια, ενώ αναμένονται και 10 οχήματα από την κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη δυτική Μακεδονία.

Στην περιοχή ο Αποστόλου

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βόρεια Εύβοια. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .

Ανυπολόγιστη καταστροφή

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα, με το πύρινο μέτωπο νωρίτερα να έχει φτάσει να ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και εκτιμήσεις για 20.000 – 22.000 καμμένα στρέμματα δάσους.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, δεν υπάρχει ακριβής πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις και το  ζωικό πληθυσμό.  «Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι  ξεκίνησε από κάποιο δάσος,  όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις,  οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις  για άλλου είδους εκμετάλλευση».

Όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, κατά το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 51 αστικές πυρκαγιές και 15 παροχές βοηθείας.

Επίσκεψη Κεδίκογλου

Στην περιοχή βρέθηκε και ο υπεύθυνος τομέα Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου.

Ο βουλευτής διαπίστωσε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής, που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στη Φαράκλα και εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας, των ισχυρών ανέμων.

Ο κ. Κεδίκογλου είχε επαφές με τον δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου-Αγίας Άννας Χρήστο Καλυβιώτη και με τον Διοικητή της Αστυνομίας, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου εξάπλωσης της πυρκαγιάς προς κατοικημένες περιοχές.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώθηκε σχετικά με την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Πυροσβέστες για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν.