ΕΙΔΗΣΕΙΣ
05/08/2016 10:18 EEST | Updated 05/08/2016 15:20 EEST

Μάχη Φίλη - ΝΔ για την κατάληψη του ΑΠΘ. «Καλύπτετε τους αναρχικούς», «Άσφαιρη και ανεύθυνη αντιπολίτευση»

SOOC

«Ο κ. Φίλης, αντί να επιβραβεύει τους ικανούς, καλύπτει τους αναρχικούς και πληρώνει από το υστέρημα των Ελλήνων τις καταστροφές που προκαλούν. Και αυτό δεν είναι δικαίωμά του. Είναι πρόκληση», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ, επικρίνοντας τον υπουργό Παιδείας.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο κ. Φίλης προκαλεί, άλλη μία φορά, όλους τους Έλληνες και αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται απέναντι στους ικανούς που προβάλλουν τη χώρα και δίπλα στους μπαχαλάκηδες που την εκθέτουν.

«Υπόλογος για την ανοχή της κατάληψης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις ζημιές που προκάλεσαν εκεί οι αναρχικοί, προθυμοποιείται τώρα να καλύψει, από τον προϋπολογισμό του υπουργείου- από τα χρήματα, δηλαδή, των αγρίως φορολογούμενων Ελλήνων- το κόστος της αποκατάστασης, ύψους 40.000 ευρώ.

«Είναι ο ίδιος που αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, τις εκκλήσεις των πρυτανικών Αρχών, αλλά και τις εισαγγελικές παραγγελίες, για την έγκαιρη αντιμετώπιση της παρανομίας και των αθλιοτήτων που συντελούνταν από τους αναρχικούς, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφές στη δημόσια περιουσία. Είναι, ταυτόχρονα, ο ίδιος που αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα- ύψους 9.000 ευρώ- για την αποστολή της εθνικής μας ομάδας στη Μαθητική Ολυμπιάδα, όπου οι μαθητές μας πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις», επισημαίνει η Συγγρού.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Για «άσφαιρη και ανεύθυνη αντιπολίτευση» της ΝΔ, όσον αφορά στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπουργείο κατηγορεί τη ΝΔ και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επιζητούν σε κάθε ευκαιρία τη σύγκρουση και την όξυνση, στο πλαίσιο του δόγματος "τάξη και ασφάλεια", αδιαφορώντας για το κόστος ακόμη και σε ανθρώπινες απώλειες».

«Η ΝΔ που κόπτεται δήθεν για τα χρήματα των φορολογουμένων φαίνεται ότι προτιμά αυτά να κατασπαταλώνται σε πανάκριβες προμήθειες χημικών και δακρυγόνων ή σε αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα θύματα της βίας και του αυταρχισμού τύπου "ζαρντινιέρας"», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και προστίθεται: «Ας σοβαρευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα όπως το προσφυγικό ή αυτά της νεολαίας, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, περίσκεψη και τις κατάλληλες πολιτικές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο άσφαιρης και ανεύθυνης αντιπολίτευσης. Ας πάψει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να αναζητούν την ταυτότητά τους στον αυταρχισμό και στον παρηκμασμένο συντηρητισμό άλλων εποχών».

Στη συνέχεια, στην ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης στους χώρους του ΑΠΘ, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα, αλλά και σε συνεχή διαβούλευση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τις αστυνομικές αρχές και τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς, με απώτερο σκοπό να αποφευχθούν βίαια επεισόδια και να αποσοβηθούν πιθανές καταστροφές εντός και εκτός του Ιδρύματος.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε «με σύνεση και υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους και την πανεπιστημιακή κοινότητα, διασφαλίζοντας την ηρεμία και το δημόσιο συμφέρον κατά τον καλύτερο τρόπο».

Εξάλλου, μετά από σχετική ενημέρωση του πρύτανη του ΑΠΘ για τις ζημιές στα κτίρια και τις υποδομές, το υπουργείο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του πανεπιστημίου και ανέλαβε να καλύψει άμεσα τις ζημιές, με έμφαση στην πλήρη αποκατάσταση του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό 40.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του.

Τέλος, σχετικά με τις αιχμές της ΝΔ για τις μαθητικές Ολυμπιάδες, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ξέρει πολύ καλά τις Ολυμπιάδες στις οποίες μετέχουν οι μαθητές μας με εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν γνωρίζει να υπάρχει διοργάνωση με τίτλο "Μαθητική Ολυμπιάδα" που, μάλιστα, θα όφειλε να χρηματοδοτήσει. Συνεπώς, δεν έχει να απαντήσει κάτι σχετικό με αυτήν».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post