ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2016 09:03 EEST | Updated 08/08/2016 09:05 EEST

Έρευνα: Γιατί τα φίδια έχουν τόσο μεγάλο μήκος και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη

Corn Snake (Elaphe guttata) on a black background
Michael Kennedy Photography via Getty Images
Corn Snake (Elaphe guttata) on a black background

Τα φίδια οφείλουν τα στενόμακρα, ευλύγιστα σώματά τους σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, σύμφωνα με έρευνες: Το γονίδιο Oct4 ρυθμίζει τα βλαστοκύτταρα και επηρεάζει την ανάπτυξη του μεσαίου τμήματος (τον κορμό) ενός σπονδυλωτού ζώου.

Στα φίδια, μια ιδιαιτερότητα της εξέλιξης των ερπετών είχε ως αποτέλεσμα το Oct4 να παραμείνει ενεργό περισσότερο από ό,τι «κανονικά» κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου.

Η Ρίτα Άιρες, του Instituto Gulbenkian de Ciencia (IGC) στη Λισσαβώνα αναφέρει ότι ο σχηματισμός των διαφορετικών σημείων του σώματος λειτουργεί ως «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στα γονίδια. «Τα γονίδια που περιλαμβάνονται στον σχηματισμό του κορμού πρέπει να αρχίσουν να παύουν τη δραστηριότητά τους έτσι ώστε τα γονίδια που εμπλέκονται στον σχηματισμό της ουράς να αρχίσουν να λειτουργούν» λέει σχετικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent.

«Στην περίπτωση των φιδιών, παρατηρήσαμε πως το γονίδιο Oct4 παραμένει ενεργό κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης του εμβρύου, κάτι που εξηγεί γιατί τα φίδια έχουνε τόσο μεγάλο κορμό και πολύ κοντή ουρά».

Η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα το γονίδιο Oct4 να τοποθετηθεί δίπλα σε μια περιοχή του DNA που το κράτησε σε «ενεργή» κατάσταση στο έμβρυο του φιδιού, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της μελέτης ποντικιών με ασυνήθιστα μεγάλους ή μικρούς κορμούς, και αναμένεται βοηθήσει στον τομέα της επισκευής (αναγέννησης) της σπονδυλικής στήλης/ νωτιαίου μυελού. «Βρήκαμε έναν παράγοντα που επιτρέπει στην ουσία απεριόριστη ανάπτυξη των δομών του κορμού, όσο παραμένει ενεργός. Τώρα θα μελετήσουμε το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γονίδιο Oct4 και την περιοχή DNA που διατηρεί τη δυνατότητά της να επεκτείνει τα κύτταρα...επιχειρώντας αναγέννηση σε περίπτωση τραυματισμού» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Μόιζες Μάλο, επίσης του IGC.

Sponsored Post