ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/08/2016 13:18 EEST | Updated 10/08/2016 13:18 EEST

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ: Καταβάλλονται 435 εκατ. ευρώ σε φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία

eurokinissi

Σχέδιο εξορθολογισμού των πληρωμών του προς τους παρόχους, υλοποιεί σταδιακά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το τρέχον διάστημα, παράλληλα με τη διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτών παρόχων, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πληρωμών προς φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία.

 

Ειδικότερα, μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει ενταλματοποιηθεί ήδη ποσό 270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εκταμιευθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες, ποσό 85 εκατομμυρίων. Έως το τέλος Αυγούστου, το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως, μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.

«Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν, τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του, καθώς και οφειλές που “κληρονόμησε” ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

 

Επίσης, εγκρίθηκε η πληρωμή 150 εκατ. ευρώ προς τα δημόσια νοσοκομεία. Για τα πρώτα 75 εκατομμύρια ολοκληρώθηκε η ενταλματοποίηση και άμεσα (Πέμπτη 11 Αυγούστου), ακολουθεί η διαδικασία για το υπόλοιπο ποσό. Οι ενέργειες για την εκταμίευση του συνολικού ποσού θα έχουν ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα.

 

Επιπλέον ο Οργανισμός προχωρά σε πληρωμή συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο». Για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» έχει προγραμματιστεί πληρωμή ύψους 15 εκατ. ευρώ.

«Βασική προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού, που συνεπάγεται ταυτόχρονα, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με τους παρόχους μας είμαστε συνυπεύθυνοι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για πληρέστερη υγειονομική φροντίδα των πολιτών στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Οργανισμού» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)