Η ολυμπιακή πισίνα του Ρίο έγινε πράσινη και κανείς (ούτε οι διοργανωτές) δεν ξέρει γιατί

Η ολυμπιακή πισίνα του Ρίο έγινε πράσινη και κανείς (ούτε οι διοργανωτές) δεν ξέρει γιατί

Κατά τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των καταδύσεων το απόγευμα της Τρίτης στο Maria Lenk Aquatic Centre του Ρίο ντε Τζανέριο, ο κόσμος που παρακολουθούσε -τόσο από κοντά όσο και από τις τηλεοράσεις τους- είχε την ίδια απορία:

Γιατί το νερό της πισίνας είναι πράσινο;

Οι δύο πισίνες του σταδίου είχαν το ίδιο γαλάζιο χρώμα τη Δευτέρα, την Τρίτη όμως η πισίνα όπου πραγματοποιούνται οι καταδύσεις πήρε πρασινωπή απόχρωση, δημιουργώντας την εύλογη υποψία πως κάτι συνέβη κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Μέχρι και ο Βρετανός αθλητής των καταδύσεων, Tom Daley, μοιράστηκε τον προβληματισμό του στο Twitter.

Η απότομη και ανησυχητική αυτή αλλαγή του χρώματος του νερού της πισίνας έκλεψε την παράσταση από τις αθλήτριες που διαγωνίζονταν στους τελικούς των καταδύσεων την Τρίτη, ενώ ο απεσταλμένος του Guardian στο Ρίο, Owen Gibson, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή αλλά οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία των αθλητών.

Η αθλήτρια της Βρετανίας, Tonia Couch, είπε στον Gibson πως το χρώμα του νερού γινόταν όλο και πιο πράσινο όσο περνούσε η ώρα, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η σειρά της να διαγωνιστεί να μην βλέπει τη συναθλήτριά της, Lois Toulson, κάτω από το νερό.

Η διοργάνωση του Ρίο 2016 δήλωσε πως πραγματοποίησε τα απαραίτητα τεστ στο νερό και βρήκε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» για τους αθλητές. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ούτε οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει την αιτία της αλλαγής χρώματος του νερού.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων δεν καθησυχάστηκαν ιδιαίτερα από τα tweets της διοργάνωσης.

Οι πιο δημοφιλείς υποθέσεις μέχρι στιγμής είναι πως είτε το σύστημα φιλτραρίσματος του νερού χάλασε επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας τέτοιας πισίνας, είτε υπήρξε αφθονία φωσφορικών αλάτων στο νερό, τα οποία αποτελούν πηγή τροφής για τα φύκια που τρέφονται με σωματικά υγρά όπως ο ιδρώτας και τα ούρα, είτε υπήρχε έλλειψη επαρκούς χλωρίου. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως το νερό δεν έγινε πράσινο λόγω ούρων, καθώς η πισίνα είναι πολύ μεγάλη για να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε μια βραδιά.

Η επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης αναμένεται μέσα στην ημέρα.