ΔΙΕΘΝΕΣ
11/08/2016 03:52 EEST | Updated 11/08/2016 04:55 EEST

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη διεξαγωγή λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο

Gokcemim via Getty Images
Ancient Greek Orthodox Sumela Monastery in Trabzon - Turkey.

Ανακλήθηκε από τις τουρκικές αρχές, μετά από πέντε συνεχή χρόνια, η άδεια που επέτρεπε τη διεξαγωγή λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Όπως αναφέρει το voria.gr, η επίσημη αιτιολογία είναι ότι στο μοναστήρι γίνονται εργασίες αναστήλωσης καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικότητας.

Ωστόσο, κύκλοι του Πατριαρχείου καθώς και εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού θεωρούν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής λόγω της επιδιωκόμενης ισλαμοποίησης του τουρκικού κράτους από το καθεστώς Ερντογάν. Επίσης, παράγοντας του ποντιακού ελληνισμού επεσήμανε στο Voria.gr ότι στα σχέδια των τουρκικών αρχών είναι η κατασκευή και λειτουργία στην περιοχή χιονοδρομικού κέντρου, σε απόσταση περίπου πενήντα λεπτών από το μοναστήρι.

Η ιστορική Μονή επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια. Το τουρκικό κράτος είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές. Η άδεια να ανοίγει η Μονή για μία ημέρα το χρόνο ήταν διαρκής καθώς δεν είχε χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στο τέλος Μαΐου οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια.