ΔΙΕΘΝΕΣ
13/08/2016 10:46 EEST | Updated 13/08/2016 10:46 EEST

Κύπρος: Ένταση στα Κατεχόμενα λόγω αντιπαράθεσης Ακιντζί- Οζγκιουργκιούν

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - APRIL 12: Turkish Cypriot President Mustafa Akinci attands a round table meeting organized on the Cyprus negotiations at the Friedrich Ebert Foundation in Berlin, Germany on April 12, 2016. (Photo by Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images)

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, ο ψευδοπρωθυπουργός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό.

Παρατηρητές στη Λευκωσία δεν θεωρούν άσχετη την επίθεση, η οποία κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, με την παρουσία του Οζγκιουργκούν στο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Βλέπω ένα περιβάλλον συνθλιμμένο και συρρικνωμένο, με πιέσεις και χίλια ζόρια, (ο Ακιντζί) να ικετεύει για συμφωνία στο Κυπριακό. Εγώ αντιδρώ και δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει κάποιος που το δέχεται αυτό, ορίστε, ας περπατήσει σε αυτό τον δρόμο μαζί με τον κ. Ακιντζί», είναι μια φράση του ψευδοπρωθυπουργού που είναι χαρακτηριστική των κλιμακούμενων επικρίσεών του.

«Ναι μεν είμαστε υποχρεωμένοι για λύση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει τότε χαθήκαμε ή καήκαμε», συμπλήρωσε ο Οζγκιουργκιούν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ακιντζί απαθή:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά», πρόσθεσε, «προχωρεί παράλληλα σε συμφωνίες με άλλες χώρες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ο Ακιντζί παραμένει απαθής. Αυτό τον ηγέτη θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός, αυτήν τη στάση θέλει;» ανέφερε ο Οζγκιουργκιούν.

Ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την ψευδοκυβέρνηση για υποβάθμισή του και παρουσίασή του ως αναξιοπρεπή.

«Διαχειρίζομαι το Κυπριακό με τη δύναμη που μου έδωσε ο λαός . Όχι με αίσθημα στραπατσαρισμένου, αλλά με περηφάνια και τιμή. Όχι ικετεύοντας για λύση αλλά με αποφασιστικότητα για λύση. Η επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον μου και η προσπάθεια αποδυνάμωσής μου στο τραπέζι, είναι μια στάση που δεν αρμόζει στη θέση του. Είναι αυτός που χάνει την αξιοπρέπεια του», ανέφερε ο Ακιντζί.

Αφού σημείωσε ότι ο Οζγκιουργκιούν ουδέποτε του μετέφερε τη διαφωνία του και επισήμανε πως το κάνει τώρα παραμονές μίας σημαντικής περιόδου των συνομιλιών, ο Ακιντζί περαιτέρω ανέφερε ότι η λύση δεν ήρθε, εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία, όπως υποστήριξε, δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο ρεαλισμό.

«Όταν έρθει εκείνη η μέρα (της λύσης) όπου θέλει ας πάει ο πρωθυπουργός. Ας μην ανησυχεί με ποιον θα πάω εγώ. Εγώ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσω τον δρόμο μου μαζί με το λαό μου", κατέληξε ο Ακιντζί στην ανακοίνωσή του, που είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στην ψευδοκυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπήκε στη διαμάχη παίρνοντας καθαρά το μέρος του Ακιντζ.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δήλωσε πως σε αντίθεση με τον Ακιντζί, που, διεξάγει τις διαπραγματεύσεις ως «εκλεγμένος πρόεδρος», ο Οζγκιουργκιούν έγινε τυχαία «πρωθυπουργός».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post