ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/08/2016 10:15 EEST | Updated 13/08/2016 10:18 EEST

Οι προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αθήνα: Λίστα με καταργήσεις φοροαπαλλαγών και επιδομάτων

ANDREAS SOLARO via Getty Images
People withdraw money from ATMs in downtown Athens on July 5, 2015. Greek voters headed to the polls to vote in a historic, tightly fought referendum on whether to accept worsening austerity in exchange for more bailout funds, in a gamble that could see it crash out of the euro. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO (Photo credit should read ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)

Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού τύπου για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές, «ψαλίδι» σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών (κυρίως σε αυτές που ισχύουν για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες) και άλλα περιλαμβάνει η λίστα που έχει παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής».

Υπενθυμίζεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του προνοιακού συστήματος, και ως εκ τούτου οι προτάσεις έχουν βαρύτητα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στα υπό «αναδιάρθρωση επιδόματα» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πάνω από 100 παροχές που δίνονται σε ασφαλισμένους ή ανέργους σε είδος ή χρήμα. Οι περισσότερες από αυτές είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα (πχ επιδότηση κατασκηνώσεων για ανέργους) ενώ άλλες έχουν ήδη κοπεί (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα σε ανέργους).

Στη λίστα υπάρχουν και οι φοροαπαλλαγές από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, με στόχο την εξοικονόμηση 100-120 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να έχει μπει στο «στόχαστρο» είναι το ότι διαπιστώθηκε πως, βάσει των εφαρμοζόμενων κριτηρίων, πιθανώς οι δικαιούχοι να μην είναι πάντα αυτοί που έχουν την ανάγκη του μέτρου.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται να μην επιμένει σε περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, καθώς διαπιστώνεται πως η συνολική δαπάνη υπολείπεται των πραγματικών αναγκών ενός σύγχρονου και στοχοθετημένου συστήματος στήριξης των παιδιών.