ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/08/2016 19:08 EEST | Updated 17/08/2016 19:10 EEST

Θετικοί οι διαχειριστές κεφαλαίων στο ενδεχόμενο επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα

Horacio Villalobos via Getty Images
Floor trading at the German Stock Exchange in Frankfurt, Germany, 06 July 2015. Stocks and bonds in Europe fell after Greece's voters set the country on a collision course with the rest of the eurozone. Greeks voted 'No' to EU, ECB and IMF policies. DAX index is down by almost 1.5 percent a by midafternoon. (Photo by Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images)

Θετικοί στην προοπτική να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα επιστρέψει στις αγορές φαίνονται οι διαχειριστές κεφαλαίων. Η πολυπόθητη επιστροφή, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που συχνά δίνουν κυβερνητικά στελέχη, αναμένεται να γίνει εντός του 2017.

Υπό αυτό το πρίσμα πιθανών εξελίξεων, fund managers αναφέρθηκαν στο μέλλον των ελληνικών ομολόγων μιλώντας στο Reuters και όπως φαίνεται δεν έχουν τους ενδοιασμούς που είχαν στο παρελθόν.

«Το 2014 φαίνεται ότι είναι πολύ μακρινό... είναι αρχαία ιστορία κατά την άποψή μας...»Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά και να αναρωτηθούμε: ποια είναι η ευκαιρία; Ποιο είναι το ρίσκο;... όμως δεν έχει να κάνει με το τι έγινε πριν από ένα χρόνο, δυο χρόνια, πέντε χρόνια» δήλωσε στο Reuters ο Andrew Wilson, ΕΜΕΑ CEO της Goldman Sachs η οποία είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα το 2014 τα οποία στη συνέχεια πούλησε. Ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικού ομολόγου.

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan, David Tan, ανέφερε πως η κατάσταση που επικρατεί με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα, για πρώτη φορά μετά από πέντε και πλέον. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από το 8%. «Θα ήμασταν έτοιμοι να εξετάσουμε επένδυση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα...πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να διδαχθούμε από προηγούμενες εμπειρίες αλλά σε γενικές γραμμέςοι επενδυτές πρέπει να κοιτάζουν στο μέλλον».

Όπως τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι πιο τολμηροί μεταξύ των επενδυτών, των hedge funds ήδη αναζητούν ευκαιρίες σε ελληνικές τράπεζες και μετοχές προβλέποντας πως μετά από επτά χρόνια κρίσης, έχει έρθει η ώρα της ανάκαμψης.

Σε από τα σημάδια ανάκαμψης που βλέπουν, είναι η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,57δισεκ. ευρώ βάσει των στοιχείων επταμήνου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο του στόχου που είχε τεθεί των 874εκατ. ευρώ. Τα δε δεδομένα για τον ρυθμό ανάπτυξης φαίνεται να διαψεύδουν τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει του όρους του προγράμματος διάσωσης. Μια επιτυχής αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα αξιόπιστα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ παράλληλα η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με προοπτική την ελάφρυνση του χρέους.

Ο δε Rabbani Wahhab, υψηλόβαθμο στέλεχος της London and Capital, που υποστηρίζει πως υπέστη σοβαρή ζημία από τα ελληνικά ομόλογα πριν από ένα χρόνο – και τελικά τα πούλησε- τώρα δηλώνει πως «μπορεί να γίνουν περισσότερο ενδιαφέροντα» αν οι αποδόσεις μειωθούν και άλλο εξαιτίας παραγόντων όπως η συμπερίληψή τους στο QE της ΕΚΤ.

Ενας λόγος για τον οποίο μια νέα πώληση ομολόγων θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής, είναι ότι τα funds δυσκολεύονται να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος, αφού πολλά από τα δάνεια του ελληνικού κράτους βρίσκονται στα «χέρια» θεσμών όπως το ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύσιμου χρέους για ρυθμιστικούς λόγους.

Σημειώνεται πως τις αρχές του 2014, όταν η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 5ετές ομόλογο, είχαν δοθεί εντολές άνω των 20 δισ. ευρώ από τουλάχιστον 550 επενδυτές.