ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2016 12:52 EEST | Updated 17/08/2016 12:53 EEST

Δύο παιδιά και ένας άνδρας στην Ινδία σκοτώθηκαν στο πιο φριχτό δυστύχημα που έγινε ποτέ με χαρταετούς

anand purohit via Getty Images
Row of kites in sky at International Kite Festival, Ahmedabad.

Ένας νεαρός άνδρας και δύο μικρά παιδιά σκοτώθηκαν σε φρικτά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των εορτασμών στο Νέο Δελχί για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, όταν ο λαιμός τους τυλίχθηκε σε σπάγκους χαρταετών, που είχαν ενισχυθεί με σπασμένα γυαλιά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η τραγωδία αυτή ανάγκασε την κυβέρνηση να απαγορεύσει την παραγωγή, την πώληση και την αποθήκευση των συγκεκριμένων σπάγκων, που είναι πολύ ανθεκτικοί και καλύπτονται από υαλοθραύσματα. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε "διαγωνισμούς" ώστε να καταρρίπτουν τους χαρταετούς των αντιπάλων.

Όσοι εντοπιστούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους σπάγκους –που αποκαλούνται "μάντζα" στην Ινδία– κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση 5 ετών και πρόστιμο 100.000 ρουπιών (περίπου 1.350 ευρώ).

Τα δύο παιδιά, ηλικίας 4 και 6 ετών, σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικά δυστυχήματα στο Νέο Δελχί. Και τα δύο ήταν όρθια μέσα σε αυτοκίνητα, με τα κεφάλια τους να εξέχουν από την ανοιχτή οροφή, όταν ο λαιμός τους τυλίχθηκε στους φονικούς σπάγκους με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο, ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Πουσπέντερ Κούμαρ.

Ένας άνδρας 22 ετών σκοτώθηκε επίσης ενώ περνούσε με το μοτοποδήλατό του από μια γέφυρα. Ένας αστυνομικός και ένα παιδί 5 ετών έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σε άλλα ατυχήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί κανείς ως υπαίτιος για τους θανάτους και τους τραυματισμούς αυτούς.

Οι χαρταετοί είναι πολύ δημοφιλείς στην Ινδία και πολλοί είναι αυτοί που τους πετούν κάθε δεκαπενταύγουστο, ανήμερα της επετείου της Ανεξαρτησίας. Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί είχε και πάλι προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα των σπάγκων, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί εξαιτίας τους πολλοί άνθρωποι τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλα κρατίδια.