ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/08/2016 10:36 EEST | Updated 17/08/2016 10:36 EEST

Οι τρεις άξονες της κυβέρνησης εν όψει και της παρουσίας Τσίπρα στη ΔΕΘ

Jean-Marc Loos / Reuters
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras adresses the parliamentary assembly of the Council of Europe in Strasbourg, France, June 22, 2016. REUTERS/Jean-Marc Loos

Ανάπτυξη με μείωση της ανεργίας, στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είναι οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη ετοιμάζεται για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει αν θα κάνει εξαγγελίες στη ΔΕΘ – άλλωστε η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη Ρωσία, οπότε εκεί θα πρέπει να δώσει έμφαση. Όμως είναι βέβαιο ότι μιλώντας με τους παραγωγικούς φορείς θα δώσει την εικόνα της πορείας που έχει σχεδιάσει για την ελληνική οικονομία.

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις και τα σημειώματα των υπουργών και των στενών συνεργατών του. Ο βασικός στόχος της αναπτυξιακής πολιτικής θα είναι η μείωση της ανεργίας. Πρόκειται για ένα τομέα που η κυβέρνηση αποδίδει αφού το 2015 παρέλαβε το ποσοστό της ανεργίας στο 25,9%  και τον Απρίλιο είχε πέσει κατά 2,6 μονάδες, στο 23,3%. Άλλωστε ο στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών να λένε ότι με την υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος είναι προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζεται και για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους εντός του 2016, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού. Το θέμα αυτό είναι «πολυπαραγοντικό», καθώς συναρτάται με την στάση του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων δανειστών. Το ΔΝΤ, αφού δεν «πέρασε» τον Μάιο η πρότασή του για επιπλέον μέτρα 5 δις ευρώ, ζητά μεγαλύτερη απομείωση του χρέους και εξαρτά την συμμετοχή του ως χρηματοδότησης στο ελληνικό πρόγραμμα από την απόφαση των Ευρωπαίων. Οι τελευταίοι – προεξάρχοντος του Σόιμπλε που έχει και εκλογές το 2017 –  είναι φυσικό να επιδιώκουν την μετάθεση της συζήτησης για αργότερα…

Από εκεί και πέρα στην κυβερνητική ατζέντα είναι η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να προαναγγέλλει ότι αυτή την φορά η τακτική της Ελλάδας «δεν θα είναι αμυντική». Παράλληλα θα προχωρήσουν και τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ ραγδαίες εκτιμάται ότι μπορεί να είναι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.