ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2016 07:32 EEST | Updated 19/08/2016 07:33 EEST

RT για γερμανικές αποζημιώσεις: «Παράλογος εκβιασμός» ή «ιστορική ευθύνη»;

Yannis Behrakis / Reuters
A journalist walks by a monument for 134 Greeks killed by Nazi troops in Karakolithos area in retaliation for the abduction of 17 German officers in central Greece, June 10, 2015. On April 25, 1944, during the German occupation of Greece Nazi troops executed 134 Greeks. Athens's demands for 278.7 billion Euros in reparations from Germany have gained momentum in recent years as Greeks suffer hardship during the economic crisis but while Berlin has repeatedly rejected the claims, some, including German President Joachim Gauck, have expressed their support. REUTERS/Yannis Behrakis

Το κατά πόσο η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει την Ελλάδα με 270 δισ. ευρώ για τα εγκλήματα των Ναζί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εξετάζει το δίκτυο RT.

«Χρωστάει ακόμα η Γερμανία στην Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα εγκλήματα των Ναζί κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ή ό,τι έγινε, έγινε, καθώς το Βερολίνο έχει ούτως ή άλλως δώσει δισεκατομμύρια στην Αθήνα σε παροχές και μέτρα διάσωσης;», ξεκινά το άρθρο που τιτλοφορείται « “Παράλογος εκβιασμός” ή “ιστορική ευθύνη”; Η Ελλάδα απαιτεί αποζημιώσεις για τον Β'ΠΠ από τη Γερμανία».

Προκειμένου να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, η ιστοσελίδα επικοινώνησε με την καθηγήτρια και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Πρεντούλη, και με τον Γερμανό πολιτικό αναλυτή Eike Hamer.

Πρεντούλη: Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έχουν ημερομηνία λήξης

«Οι Έλληνες θα ζουν πάντα με τις μνήμες της γερμανικής κατοχής. Θα ήθελα να πω ότι το 1944 είχαμε μια πολύ σκοτεινή επέτειο για την Ελλάδα – την επέτειο της Κοκκινιάς, όπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία. 350 από αυτούς εκτελέστηκαν και 800 έγιναν όμηροι και βασανίστηκαν από το γερμανικό στρατό και τη Γκεστάπο», αναφέρει η κ. Πρεντούλη στο RT.

Hamer: Σημασία έχει να ζούμε ειρηνικά

Ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής από την άλλη αναφέρει ότι η Δυτική Γερμανία είχε αποζημιώσει το 1960 με 115 εκατ. μάρκα την Ελλάδα και τονίζει ότι αυτό που έχει πλέον σημασία είναι «να ζούμε ειρηνικά». «Είμαστε σύντροφοι στην ΕΕ και είναι τρελό να δημιουργούνται σχίσματα στον πληθυσμό με τέτοιες παράλογες απαιτήσεις», λέει.

Πρεντούλη: Τα χρήματα που πήραμε το 1960 δεν ήταν αρκετά

Η κ. Πρεντούλη συμφωνεί ότι η ειρήνη είναι σημαντική, όμως ξεκαθαρίζει ότι το ποσό που έλαβε η χώρα μας το 1960 ήταν μόλις ένα τμήμα από αυτό που μας όφειλαν και σημειώνει ότι η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τα όσα υπέστη η Ελλάδα την περίοδο της κατοχής.

Hamer: Καμιά άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα από τη Γερμανία όσα η Ελλάδα

Στις απαντήσεις που έδωσε ο Γερμανός πολιτικός αναλυτής στο RT, επιμένει ότι η Γερμανία έχει δώσει πάρα πολλά χρήματα στη χώρα μας μέσω της ΕΕ και «άλλων πραγμάτων», όπως λέει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την ελληνική αφρόκρεμα που μετακομίζει στο εξωτερικό για την κατάσταση στη χώρα μας. «Αυτό δεν είναι δίκαιο», λέει.

Πρεντούλη:Η Ελλάδα έχει την χειρότερη αντιμετώπιση στην ευρωζώνη

Η κ. Πρεντούλη εκφράζει με τη σειρά της ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αδικείται, υπενθυμίζοντας ακόμα ότι η χώρα μας είχε συμφωνήσει το 1953 στο κούρεμα του γερμανικού χρέους.