ΔΙΕΘΝΕΣ
20/08/2016 18:15 EEST | Updated 20/08/2016 18:15 EEST

Διακόπτεται η παραγωγή του Golf της VW από Δευτέρα. Τι συμβαίνει με το πιο δημοφιλές μοντέλο της εταιρείας

Alexander Koerner via Getty Images
WOLFSBURG, GERMANY - MARCH 10: A brand new Volkswagen Golf 7 car is stored in a tower at the Volkswagen Autostadt complex near the Volkswagen factory on March 10, 2015 in Wolfsburg, Germany. Volkswagen is Germany's biggest car maker and is scheduled to announce financial results for 2014 later this week. Customers who buy a new Volkswagen in Germany have the option of coming to the Autostadt customer service center in person to pick up their new car. (Photo by Alexander Koerner/Getty Images)

Για τουλάχιστον έξι ημέρες, από τη Δευτέρα έως και το επόμενο Σάββατο διακόπτεται η παραγωγή του Golf, του πιο δημοφιλούς μοντέλου της VW, εξαιτίας της νομικής διαμάχη της εταιρείας με δύο προμηθευτές.

Η κεντρική μονάδα παραγωγής στο Βόλφκσμπουργκ διακόπτει, αναγκαστικά, την παραγωγή εξαιτίας της διαμάχης με τους προμηθευτές από την Σαξονία ES Automobilguss και Car Trim που παράγουν για την VW εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης και επενδύσεις καθισμάτων. Η απουσία των εξαρτημάτων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle σημαίνει ότι περίπου 20.000 εργαζόμενοι σε συνολικά τέσσερις μονάδες παραγωγής βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη εξέλιξη του μειωμένου ωραρίου.

«Αντιδρώντας η VW προσέφυγε στην δικαιοσύνη ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα με σκοπό την συνέχιση της παραγωγής, μιας και η παρούσα κατάσταση ζημιώνει την αυτοκινητοβιομηχανία οικονομικά και ταυτόχρονα πλήττει το κύρος της, το οποίο έχει ήδη πληγεί στο πρόσφατα παρελθόν με το σκάνδαλο παραποίησης των τιμών ρύπων, το λεγόμενο Dieselgate» τονίζει το δημοσίευμα ενώ σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt η διαφωνία μεταξύ VW και των δύο προμηθευτών δεν είναι καινούργια. Οι εταιρίες από την Σαξονία κατηγορούν την αυτοκινητοβιομηχανία ότι επικαλέστηκε μαζικά ελαττώματα στα προϊόντα τους για να πετύχει χαμηλότερες τιμές. Προφανώς για αυτό το λόγο οξύνθηκε η κόντρα VW και προμηθευτών.

Σε συνέντευξή του στην DW ο Φρανκ Σβόπε, ειδικός σε ζητήματα αυτοκίνησης στην γερμανική τράπεζα NordLB, κάνει λόγο για μια άνιση μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ: «Δεν θα συμβούλευα τις δύο προμηθεύτριες εταιρίες να τα βάλουν με μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Ένα παράδειγμα από το παρελθόν είναι η εταιρία κατασκευής αμαξωμάτων Karman από το Οσναμπρίκ, η οποία έκλεισε μετά από σύγκρουσή της με την VW. Μια κόντρα με τον μεγαλύτερό σου πελάτη δεν έχει, συνήθως, καλό τέλος».

«Η παραγωγή οχημάτων λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Λόγω του κόστους οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν διαθέτουν πλέον τεράστιες αποθήκες εξαρτημάτων. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παράδοση ανταλλακτικών έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή. Για παράδειγμα: το 2008 η Ford αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή επειδή ένας προμηθευτής κλειδαριών βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας» αναφέρει η DW και συνεχίζει: «Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ωστόσο ότι η νομική διαμάχη μεταξύ VW και προμηθευτών δεν θα έχει διάρκεια, μιας και δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. Και πρώτα απ΄ όλα την VW: «Για μια ακόμα φορά η VW βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα. Από την άλλη οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παραγωγή προκαλεί κόστος. Δεν μπορώ συνεπώς να φανταστώ ότι η διακοπή στην παραγωγή θα διαρκέσει εβδομάδες. Είναι πιθανό να υπάρξει δικαστική απόφαση για να συνεχιστεί η προμήθεια της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα απαραίτητα εξαρτήματα. Αυτό που μπορώ να φανταστώ ωστόσο είναι ότι η VW θα αναζητήσει μελλοντικά νέους προμηθευτές για τα εν λόγω ανταλλακτικά», καταλήγει ο Φρανκ Σβόπε από την τράπεζα NordLB».

Πηγή: Deutsche Welle

Sponsored Post