ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/08/2016 08:33 EEST | Updated 21/08/2016 08:33 EEST

Guardian: Θύματα της ελληνικής και αλβανικής μαφίας οι πρόσφυγες. Ναρκωτικά και πορνεία στους καταυλισμούς

Sooc

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Guardian για την ασφάλεια των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα μας. Σε νέο της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για αυξανόμενη παρουσία της ελληνικής και αλβανικής μαφίας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, τους οποίους οι κακοποιοί προσεγγίζουν με σκοπό να τους εκπορνεύσουν ή να τους χρησιμοποιήσουν ως «βαποράκια» στην διακίνηση ναρκωτικών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο εθελοντές, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο στη χώρα μας υπολογίζονται στους 58.000. Δεν είναι εξάλλου λίγες οι ιστορίες για μαφιόζους που εισέρχονται σε χώρους φιλοξενίας και καταυλισμούς προσφύγων για να προσελκύσουν στις εγκληματικές τους ομάδες γυναίκες και άνδρες. Οι εθελοντές επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας αυτών των ανθρώπων.

«Εάν δεν γίνει τίποτα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των προσφύγων και για να περάσουν τις ώρες τους παραγωγικά, βλέπω ότι θα γίνει μεγάλη καταστροφή. Αυτοί οι καταυλισμοί είναι χώροι ανάπτυξης τρομοκρατίας, συμμοριών και βίας. Είναι λες και ο κόσμος τους έχει ξεχάσει. Δεν είναι πια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, άρα δεν υπάρχουν... όμως η παραμέληση θα δείξει το άσχημο πρόσωπό της», ανέφερε στην εφημερίδα εθελόντρια του Συλλόγου Ελπίδα με το όνομα Nesrin Abaza.

Η Guardian εξηγεί ότι παρόλο που οι εισροές προσφύγων έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, η κατάσταση στη χώρα μας είναι ασφυκτική, λόγω των κλειστών συνόρων στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη που στόχο έχουν να ανακόψουν την πορεία των προσφύγων και μεταναστών. «Καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν, η απόγνωση έχει κορυφωθεί για τους χιλιάδες πλέον ανθρώπους που βρίσκονται στο “προαύλιο της κολάσεως”», αναφέρει η εφημερίδα, θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους που πολλοί πρόσφυγες πέφτουν θύματα των κακοποιών.

«Δεν ήξερα τίποτα για τα ναρκωτικά και τώρα κάνω ναρκωτικά», δηλώσει ένας 17χρονος Σύριος και προσθέτει: «η ελληνική και αλβανική μαφία έρχονται εδώ και προωθούν τα ναρκωτικά. Η αστυνομική παρουσία είναι ανύπαρκτη. Βλέπουν ναρκωτικά, μαχαιρώματα, συγκρούσεις και δεν κάνουν τίποτα. Δεν τους νοιάζει. Τον κόσμο δεν τον νοιάζει».