ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/08/2016 10:50 EEST | Updated 22/08/2016 10:50 EEST

Χωρίς λεωφορεία παραμένει η Θεσσαλονίκη. Σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον οι εργαζόμενοι

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν από σήμερα, Δευτέρα, σε επίσχεση εργασίας επ' αόριστον, μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν. Σημειώνεται ότι αστικά λεωφορεία δεν κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη ούτε την Παρασκευή, που μας πέρασε.

Την ίδια ώρα αγωγή, προκειμένου να κηρυχθεί καταχρηστική η επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, κατέθεσε στο μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το διοικητικό συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρός του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης.

«Δεν πηγαίνουμε κόντρα στους εργαζομένους του Οργανισμού και επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε τα δίκια τους γι' αυτό και η αγωγή που καταθέσαμε αφορά στο να κηρυχθεί καταχρηστική, και όχι παράνομη, η επ΄αόριστον επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν σήμερα», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφανίδης επανέλαβε ότι ο Οργανισμός δεν επιθυμεί να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας πως : «Δεν έχουμε πρόθεση να τραβήξουμε τα πράγματα στα άκρα. Αυτό που ζητάμε διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αλλά και οι φορείς στην πόλη, είναι ο διάλογος με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ώστε να βρούμε τη χρυσή τομή».

Εν τω μεταξύ με αγωγές απαντούν άμεσα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα Ιουνίου και Ιουλίου εντόκως, αλλά και την οφειλή της διοίκησης του οργανισμού προς το σωματείο των εργαζομένων του.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, προσθέτοντας: «Δεν είχαμε πρόθεση να κινηθούμε νομικά, αλλά μετά την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ προκειμένου να κηρυχθεί καταχρηστική η κινητοποίησή μας, δεν μας άφησαν περιθώριο».

Υπενθυμίζεται ότι οι 2.300 απασχολούμενοι στον Οργανισμό διεκδικούν δεδουλευμένα 6,3 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το υπουργείο Μεταφορών επιμένει ότι δεν υφίσταται καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή στον Οργανισμό. Ειδικότερα την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με μια αυστηρή επιστολή στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, υπογράμμισε πως έχουν εισπραχθεί από τον οργανισμό στο ακέραιο όλες οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) μέχρι και τον Αύγουστο 2016, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου και ΟΑΣΘ που κυρώθηκε με το ν. 4313/2014. Ο υπουργός τονίζει πως συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα, όμως δηλώνει αποφασισμένος να βάλει τέλος στο «πάρτι» των μη ελεγχόμενων επιδοτήσεων.