Έγκλημα πολέμου κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς η καταστροφή μαυσωλείου στην αρχαία πόλη Τιμπουκτού

Έγκλημα πολέμου κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς η καταστροφή μαυσωλείου στην αρχαία πόλη Τιμπουκτού
The rubble left from an ancient mausoleum destroyed by Islamist militants, is seen in Timbuktu, Mali, July 25, 2013. REUTERS/Joe Penney/File Photo
The rubble left from an ancient mausoleum destroyed by Islamist militants, is seen in Timbuktu, Mali, July 25, 2013. REUTERS/Joe Penney/File Photo
Joe Penney / Reuters

Ο Ahmad al-Faqi al-Mahdi παραδέχθηκε ενοποιών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης την καταστροφή μαυσωλείου στην αρχαία πόλη Τιμπουκτού το 2012.

«Κυρίες και κύριοι, με βαθιά λύπη και μεγάλο πόνο δηλώνω ένοχος για όλες τις κατηγορίες εναντίον μου που είναι ακριβείς και σωστές. Λυπάμαι πραγματικά και είμαι πραγματικά μετανιωμένος» είπε ο Ahmad al-Faqi al-Mahdi από το Μάλι κατά την έναρξη της δίκης του.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης υποστήριξε πως ο Ahmad al-Faqi al-Mahdi ήταν επικεφαλής ομάδας ανδρών που κατέστρεψε εννέα μαυσωλεία και τζαμιά.

«Οι κατηγορίες που απαγγέλλουμε στον Ahmad al-Faqi al-Mahdi αφορούν τα πιο σοβαρά εγκλήματα. Τον βαραίνει η καταστροφή αναντικατάστατων ιστορικών μνημείων. Πρόκειται για ανάλγητη επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας ολόκληρων πληθυσμών. Προσέβαλλε τη θρησκεία τους και τις ιστορικές τους ρίζες» υποστηρίζει, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Fatou Bensouda.

Ο ίδιος δήλωσε ένοχος κατά την έναρξη της διαδικασίας, κάτι που επίσης συμβαίνει για πρώτη φορά και αναμένεται να την συντομεύσει, αφού εκτιμάται ότι θα περιορίσει την διάρκειά της δίκης το πολύ στην μία εβδομάδα. Ο Ahmad al-Faqi al-Mahdi κατηγορείται ότι διέταξε την καταστροφή εννέα μαυσωλείων και ενός τζαμιού στο Τιμπουκτού, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μάλι.

Η ανοικοδόμηση των μνημείων ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και εγκαινιάστηκαν από την γενική διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova με τοπικούς ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης του Μάλι.

Το Τιμπουκτού είναι γνωστό ως η «Πόλη των 333 Αγίων».

Το Τιμπουκτού, με περισσότερα από 1.000 χρόνια ιστορίας , ήταν ένας πρώην εμπορικός κόμβος. Από τον 14ο αιώνα αποτελεί σημαντικό εμπορικό και πνευματικό κέντρο, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του Ισλάμ σε όλη την Αφρικανική ήπειρο. Στη δεκαετία του 1980, ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την δίκη του Mahdi. Αντιμετωπίζει έως και 30 χρόνια φυλάκιση.

Δημοφιλή