Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 23 Αυγούστου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 23 Αυγούστου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό και μια σειρά από ζητήματα

Μία σειρά από συναντήσεις με τον πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί θα έχει από σήμερα Τρίτη, ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίες και θα κρίνουν πολλά για το μέλλον του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κρύβει την ενόχλησή της αναφορικά με την επικείμενη υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε ως αρνητική εξέλιξη την ενδεχόμενη μαζική παραχώρηση των λεγόμενων «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους σε έποικους.

2) Κυρώσεις 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα σε όσες χώρες αρνούνται να συμμετάσχουν στον μηχανισμό μετεγκατάστασης

Πρόταση για την επιβολή κυρώσεων, σε εκείνες της χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να υλοποιήσουν τη συμφωνία για κατανομή των προσφύγων, έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» ύψους 250.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο, στα κράτη-μέλη που δεν συμμετέχουν στον μηχανισμό κατανομής προσφύγων.

3) Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βιέννη

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βιέννη για να «επανεξεταστούν (οι διμερείς) σχέσεις», έπειτα από μια σειρά διενέξεων με την Αυστρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανακαλέσαμε στην Άγκυρα τον πρεσβευτή μας στη Βιέννη για διαβουλεύσεις και για να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας» με την Αυστρία, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αφορμή της ανάκλησης είναι ότι επετράπη στην Αυστρία μια διαδήλωση υποστηρικτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις τουρκικές αρχές αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Χαμηλότερες οι εισπράξεις από τον τουρισμό τον Ιούνιο κατά 100 εκατ. ευρώ

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ο τουρισμός, είδε μείον στο ταμείο της κατά 100 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, τουλάχιστον στις αρχές της σεζόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2016 εμφάνισε μεν πλεόνασμα 1.719 εκατ. ευρώ, μειωμένο δε κατά 3,6% συγκριτικά με πέρυσι (που καταγράφηκε πλεόνασμα 1.783 εκατ. ευρώ).

Επιμέρους, μείωση κατά 5,4% κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.851 εκατ. ευρώ, έναντι 1.957 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μεγαλύτερη μείωση (κατά 23,9%) παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούνιος 2016: 132 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2015: 174 εκατ. ευρώ).

5) Σιδερογροθιές, γκλομπ και ρόπαλα στην επίθεση κατά αστυνομικού στην Αιτωλοακαρνανία, παρουσία Μπαρμπαρούση

Σιδερογροθιές, γκλομπ και ξύλινα ρόπαλα χρησιμοποίησε η παρέα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, για να επιτεθεί σε αστυνομικό σε καφενείο στο χωριό Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία.

Λόγω των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα δικογραφία για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος υπάγεται σε ειδικό καθεστώς λόγω της βουλευτικής ασυλίας. Η υπόθεση δηλαδή πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή για να αποφασιστεί το κατά πόσο θα γίνει άρση της ασυλίας ή όχι.

Δημοφιλή