Εξόργισε ο Προφήτης του Αρκά. Τι απαντά ο γνωστός σκιτσογράφος στους επικριτές του

Εξόργισε ο Προφήτης του Αρκά. Τι απαντά ο γνωστός σκιτσογράφος στους επικριτές του
facebook arkas

Εξόργισε αρκετούς πάλι ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς με το πηγαίο αν και πικρό του χιούμορ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν υπάρξει αντιδράσεις λόγο της κριτικής που ασκεί με τα σκίτσα του και τις ατάκες που τα συνοδεύουν, στην κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα έχουν υπάρξει περιπτώσεις που δημοσιογράφοι «προοδευτικών» μέσων, που αν και κόπτονται για την ελευθερία του λόγου έχουν επιχειρηματολογήσει κατά του δικαιώματος να κάνει πολιτικά σχόλια ο Αρκάς.

Αυτή τη φορά τόσο χρήστες των social media, όσο και ο blogger Pitsitrikos, αντέδρασαν με τον Προφήτη του Αρκά, ενώ στα αιχμηρά σχόλια φρόντισε να απαντήσει ο δημιουργός του Προφήτη.

Πώς έχει η ιστορία

Στο νέο «χτύπημα του» ο Αρκάς μιλά μέσω του Προφήτη, ο οποίος έχει τον εξής διάλογο με τους πιστούς του.

«Κάντε αυτό που πρέπει αν δεν θέλετε να σας καταριούνται οι επόμενες γενιές!» λέει ο Προφήτης στο κοινό του και δέχεται την εξής ερώτηση: «Δηλαδή, τι να κάνουμε;». «Στείρωση!» τους απαντά ο Προφήτης.

Αυτό αρκούσε για να προκαλέσει αντιδράσεις με πολλούς να κατηγορούν τον σκιτσογράφο ακόμη και για ναζιστικές αντιλήψεις, ενώ ο pitsirikos κατηγόρησε τον Αρκά ότι τον αντιγράφει λέγοντας παράλληλα πως γερνά και γίνεται νεοφιλελεύθερος.

Γράφει ο pitsirikos

Καταλαβαίνω πως οι εποχές είναι δύσκολες για όλους αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην διατηρούμε την αστική μας ευγένεια.

Θεωρώ απαράδεκτο εκ μέρους του καλού συναδέλφου Αρκά, να κάνει σήμερα σκίτσα με φράσεις που έγραψα πριν από δυο χρόνια.

Πριν από δυο χρόνια, έγραψα «Στειρώστε τους Έλληνες, για να σωθεί η Ελλάδα».

Καταλαβαίνω πως ο καλός συνάδελφος έχει μεγαλώσει, μπορεί να κακογερνάει, μπορεί να του φταίει που έγινε κάπως φιλελές στα γεράματα, αλλά αυτό δεν του επιτρέπει να παρουσιάζει τις ιδέες μου σαν δικές του.

Πέρα από την πλάκα, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως η σάτιρα και το χιούμορ δεν είναι απαραίτητο να αρέσουν σε όλους· υποχρέωση της σάτιρας είναι να ενοχλεί την εξουσία.

Ούτε ο Αρκάς είναι απαραίτητο να αρέσει σε όλους. Θα ήταν ύποπτο να αρέσεις σε όλους.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ο καθένας το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα.

Και ο Αρκάς, και όλοι μας.

Έχουν περάσει 2.500 χρόνια από τον Αριστοφάνη και ακόμα κάποιοι σκανδαλίζονται με τον Αριστοφάνη.

Η απάντηση του Αρκά

Έπειτα απ΄όλα αυτά ο Αρκάς ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο facebook διευκρινίσεις σημειώνοντας πως το γεγονός ότι χρειάζεται να δοθούν εξηγήσεις για ένα αστείο είναι από μόνο του άχαρο.

«Αν δεν θέλετε να σας καταριούνται οι επόμενες γενιές κάντε στείρωση», δηλαδή η μόνη πιθανότητα να μην σας καταριούνται οι επόμενες γενιές είναι να μην υπάρξουν επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχει πιο άχαρο πράγμα από το να εξηγείς ένα αστείο (και ειδικά ένα αστείο του Αρκά που έχει τόσες συνδηλώσεις ώστε οποιαδήποτε εξήγηση το καταστρέφει). Όμως αυτό το σκίτσο δέχτηκε πολλές αναφορές και αρνητικά σχόλια, ακόμα και κατηγορίες από τον έρποντα κρετινισμό του Διαδικτύου για ευγονική(!!!) και ναζισμό(!!!), γι' αυτό θεωρήσαμε σωστό να κάνουμε αυτό το σχόλιο.

Δημοφιλή