Τι θα εισηγηθεί ο Τσίπρας στη συνάντηση στο Παρίσι. Όλα όσα συζητήθηκαν στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο

Τι θα εισηγηθεί ο Τσίπρας στη συνάντηση στο Παρίσι. Όλα όσα συζητήθηκαν στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο
sooc

Η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει στο Παρίσι, στις 25 Αυγούστου.

Θα συμμετέχουν όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κομμάτων - μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι ηγούνται κυβερνήσεων ή συμμετέχουν σε αυτές, καθώς, επίσης, και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο ΕΣΚ και όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι «είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους, στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας πρωθυπουργός - ο μόνος Ευρωπαίος πρωθυπουργός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Αντικείμενο της μεθαυριανής συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

«Στη συνάντηση του Παρισιού, η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ», σημειώνουν, τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Τι συζητήθηκε στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο εν όψει ΔΕΘ

Οικονομική πολιτική με στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σήμερα Τρίτη το άτυπο υπουργικό συμβούλιο και ζήτησε από κάθε υπουργείο να ετοιμάσει απολογισμό και προγραμματισμό. Ουσιαστικά ξεκίνησε η ετοιμασία του χρονοδιαγράμματος της κυβερνητικής πολιτικής, και ειδικά στην οικονομία, καθώς ξεκινά η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση (με τα εργασιακά και την υποδόση των 2,8 δις ευρώ) και την εκκρεμότητα των 15 προαπαιτουμένων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Σε ότι αφορά την ΔΕΘ οι υπουργοί κλήθηκαν να παραδώσουν σημειώματα, τα οποία θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός και για να για να παρουσιάσει στους επιχειρηματίες την οικονομική πολιτική της επόμενης περιόδου. Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής θα είναι η ανάπτυξη και η κοινωνία. Γι’ αυτό και στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε η επιτάχυνση και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου στον τομέα των επενδύσεων.

Σε ότι αφορά την δεύτερη αξιολόγηση η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος και ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Παράλληλα στο Μαξίμου συζητήθηκαν με τους υπουργούς τα επόμενα νομοσχέδια που θα περάσουν από τη Βουλή. Τα νομοσχέδια θα αφορούν τα υπουργεία Παιδείας (με αντικείμενο τα ιδιωτικά σχολεία), Εργασίας (με αντικείμενο ρυθμίσεις κοινωνικής αλληλεγγύης), Οικονομίας (για θέματα βιομηχανίας) και Δικαιοσύνης.

Έγινε ακόμη ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού αναφορικά με τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών και τη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι.

Δημοφιλή