Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας, διαβεβαιώνει ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας, διαβεβαιώνει ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας
Eurokinissi

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για επιδημία ελονοσίας, διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και επισημαίνει ότι « η διασπορά αναίτιας ανησυχίας και η δυσφήμηση της διεθνούς εικόνας της χώρας είναι ανεύθυνη ενέργεια».

Ο κ. Μπασκόζος τονίζει στη συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεδειγμένο κρούσμα, που να έχει μεταδοθεί από πρόσφυγα και μετανάστη αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι η πολιτεία λαμβάνει μέτρα, παρακολουθεί την κατάσταση και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν δεν υφίσταται κανένας λόγος αυξημένης ανησυχίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου:

Ερώτηση : Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με την ελονοσία κύριε Γενικέ;

Απάντηση : Το πρόβλημα με την ελονοσία είναι όσο σοβαρό ήτανε και πέρσι και πρόπερσι και τα τελευταία πέντε χρόνια και μάλιστα ευτυχώς φέτος φαίνεται να είναι λιγότερα σοβαρό απ΄ότι ήταν το 2011, που είχαμε περίπου 40 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης και με αθόρυβη δουλειά των υπηρεσιών αντιμετωπίστηκαν και μηδενίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ερώτηση : Φέτος πόσα έχουμε κύριε Γενικέ;

Απάντηση : Εγχώριας μετάδοσης έχουμε δύο στη νότια Ελλάδα και δύο στη βόρεια Ελλάδα, σε σύνολο 65 κρουσμάτων μέχρι στιγμής, τα οποία είναι κρούσματα που τα είχαν οι άνθρωποι αυτοί όταν ήρθαν εδώ, αλλά δεν έχει καμία σχέση με μετάδοση εντός της χώρας και με απειλές επιδημίας κλπ . Κανένας τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Εμείς βέβαια έχουμε το σχέδιο ΜΕΡΟΠΗ το οποίο προβλέπει τον μηδενισμό των κρουσμάτων. Αυτός είναι σταθερά ο στόχος μας, γι αυτό κάνουμε και όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να το πετύχουμε αυτό. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι θεωρώ ότι η διασπορά αναίτιας ανησυχίας και η δυσφήμηση της διεθνούς εικόνας της χώρας είναι ανεύθυνη ενέργεια και καλώ όσους το κάνουν να σκεφτούν τι ακριβώς κάνουν.

Ερώτηση : Κατηγορείτε γι αυτό, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, όμως, κύριε Γενικέ. Ο κ. Πατούλης έχει θεσμικό ρόλο.

Απάντηση : Ο κ. Πατούλης έχει θεσμικό ρόλο να είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Ο θεσμικός συνομιλητής του υπουργείου είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας , είναι οι εκπρόσωποι των γιατρών δημόσιας υγείας , είναι τα πανεπιστήμια, είναι ειδικοί, αυτοί είναι οι θεσμικοί μας συνομιλητές. Ο κ. Πατούλης περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι και από σταθμό σε σταθμό και καλεί σε παραίτηση τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας σε μια προσωπική εμπαθή επίθεση. Οι στόχοι του δεν ξέρω ποιοι είναι . Ας τους εξηγήσει ο ίδιος. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να καλεί και τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Αγοραστό, οι οποίοι βγήκαν οι άνθρωποι προς τιμήν τους και είπαν ότι «μα τι είναι αυτά; Βεβαίως και γίνονται οι ψεκασμοί στην ώρα τους και κάνουμε τη δουλειά μας».

Ερώτηση : Άρα, δηλαδή, αυτό που διαβάζω σήμερα σε μερίδα του Τύπου ότι υπάρχει ένας ακροδεξιός πυρετός που στηρίζεται και από την αντιπολίτευση, ισχύει κατά τη γνώμη σας; Γιατί το συνδέουν με τους πρόσφυγες ότι προέρχονται από τους πρόσφυγες.

Απάντηση : Βγαίνοντας στο ΣΚΑΙ πριν από λίγα λεπτά, επιτρέψτε μου να πω ότι, τόνισα κάτι: δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεδειγμένο κρούσμα που να έχει μεταδοθεί από πρόσφυγα και μετανάστη αυτή τη στιγμή. Μπορεί να είναι από ξένους εργάτες , μπορεί να είναι από ταξιδιώτες. Επιβεβαιωμένο από πρόσφυγα και μετανάστη δεν υπάρχει κανένα και οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες -η μεγάλη τους πλειοψηφία- δεν είναι αυτές στις οποίες ενδημεί η ελονοσία.

Ερώτηση : Άρα γιατί το κάνουν κύριε Γενικέ;

Απάντηση : Θα μου επιτρέψετε να μείνω στο θεσμικό μου ρόλο και νομίζω ότι η απάντησή μου αυτή, η επιστημονική , απαντάει απολύτως.

Ερώτηση : Άκουσα ότι συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή, τι έχουμε; Έχουμε κάποια συμπεράσματα;

Απάντηση : Των τροπικών νόσων. Θα μου δώσουν σήμερα επίσημα και υπογεγραμμένα από όλους τα συμπεράσματά τους . Αυτό που είπε είναι ότι κακώς δημιουργείται θόρυβος για το θέμα , ότι τα πράγματα είναι όπως ήταν πάντα, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη επαγρύπνηση από αυτή που ήδη έχουμε και είναι σε πολύ υψηλό βαθμό αρκεί να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας.

Ερώτηση : Εσείς σκοπεύετε να παραιτηθείτε κύριε Γενικέ μετά την απαίτηση του κ. Πατούλη; Εν πάσει περιπτώσει προβληματίζεστε;

Απάντηση : Καθόλου εγώ είμαι ορισμένος από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας. Όσο έχω την εμπιστοσύνη τους θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Γιατί το σημαντικό είναι να κάνω τη δουλειά μου και δεν την κάνω μόνος μου βέβαια, την κάνω με όλη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με όλους τους συνεργάτες τους θεσμικούς. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να σκεφτόμαστε αυτά που λέτε.

Ερώτηση : Άρα αυτό που λέτε στον κόσμο είναι να μην ανησυχεί ;

Απάντηση : Λέμε στον κόσμο : δεν υπάρχει κανένας λόγος αυξημένης ανησυχίας, λέμε ότι πρέπει να προσέχουν να μην αφήνονται ακάλυπτοι στα κουνούπια. Οι κανόνες υγιεινής θα μπουν στη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ εάν θέλουν να ενημερωθούν από τους ειδικούς, διότι βγαίνουν οι ειδικοί και μιλούν . Πρέπει να φορούν μακρυμάνικα, ας βάζουν αυτά τα εντομοαπωθητικά, ας μην αφήνουν τον εαυτό τους ακάλυπτο στα κουνούπια . Προσέξτε δεν είναι όλα τα κουνούπια που κυκλοφορούν στη χώρα ανωφελείς κώνωπες, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό. Κάνουμε εντομολογική παρατήρηση και αυτή τη στιγμή για να δούμε πού υπάρχουν εστίες για να έχουμε ειδική δράση. Είναι τόσες πολλές οι δράσεις που γίνονται, που δεν μπορώ να σας τις πω στα πλαίσια μιας σύντομης συνέντευξης. Είναι πολλές, ας είναι σίγουροι οι πολίτες, όλοι όσοι ζουν σε αυτοί τη χώρα ότι γίνεται το μέγιστο αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει.

Δημοφιλή