ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/08/2016 10:37 EEST | Updated 24/08/2016 10:39 EEST

Παρέμβαση Κομισιόν. Με ανακοίνωσή της στηρίζει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου

Francois Lenoir / Reuters
European Commission Vice-President Valdis Dombrovskis addresses a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, July 27, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Σε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση που ερμηνεύεται παρέμβαση και ως έκφραση στήριξης στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, προχώρησε η Κομισιόν καλώντας μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει και να διατηρήσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.

Η ανακοίνωση, που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Dombrovskis και οι Επίτροποι Moscovici και Thyssen, δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες. Αναφορικά με τις σε βάρος Ανδρέα Γεωργίου, ζητά από τις ελληνικές αρχές "να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από αυτές τις αβάσιμες αξιώσεις" ενώ έχει ήδη σταλή στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν:

Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.