ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2016 16:00 EEST | Updated 25/08/2016 16:00 EEST

Ιστορική ημέρα για την Κολομβία. Επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες FARC

YAMIL LAGE via Getty Images
FARC-EP Commander Ivan Marquez flashes the V sign after the signing of the agreement at the conclusion of the peace talks at the Convention Palace in Havana, on August 24, 2016, next to Norway's guarantor for the peace talks, Dag Nylander (L), Cuban Foreign Minister Bruno Rodriguez and Colombian government head of delegation Humberto de la Calle (R).Colombia's government and FARC rebels announced Wednesday that they have reached a historic peace accord to end their half-century civil war, the last major armed conflict in the Americas. / AFP / YAMIL LAGE (Photo credit should read YAMIL LAGE/AFP/Getty Images)

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) σύναψαν το βράδυ της 24ης Αυγούστου στην Κούβα μια ιστορική συμφωνία με στόχο τον οριστικό τερματισμό μιας σύγκρουσης 52 χρόνων που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, οι πλευρές συμφώνησαν σε μια τελική, συνολική και οριστική συμφωνία που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου πριν τεθεί σε ισχύ.

Η συμφωνία επί των έξι σημείων της ατζέντας των διαπραγματεύσεων έχει στόχο να «θέσει οριστικά τέλος σε μια ένοπλη σύγκρουση 50 και πλέον ετών», αναφέρεται σε κείμενο που υπογράφουν οι διαπραγματευτές. Σηματοδοτεί επίσης την επίσημη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν από το 2012 στην Αβάνα υπό την αιγίδα της Κούβας και της Νορβηγίας.

«Μπορούμε τώρα να διακηρύξουμε ότι η μάχη των όπλων τελείωσε και αρχίζει αυτή των ιδεών», δήλωσε μετά την ανακοίνωση ο επικεφαλής διαπραγματευτής και δεύτερος στην ιεραρχία των FARC Ιβάν Μάρκες, αναφέροντας τη μελλοντική μετατροπή της ανταρτικής οργάνωσης σε πολιτικό κίνημα.

Από τη Μπογκοτά, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαιρέτισε με «βαθιά συγκίνηση και μεγάλη χαρά» τη σύναψη της συμφωνίας και το τέλος της «τραγωδίας του πολέμου».

«Κολομβιανοί, η απόφαση είναι στα χέρια σας», δήλωσε διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι το δημοψήφισμα θα είναι η σημαντικότερη ψήφος της ζωής τους.

Στην Κολομβία, η ανακοίνωση που έγινε στην Κούβα συνοδεύτηκε από εκδηλώσεις χαράς. «Το καταφέραμε! Το καταφέραμε!», φώναζαν με ενθουσιασμό κάτοικοι της Μπογκοτά που είχαν βγει στους δρόμους.

Σημειώνεται ότι η σύγκρουση, που άρχισε τη δεκαετία του 1960 ως μια αγροτική εξέγερση, άφησε πίσω της 260.000 νεκρούς, 45.000 αγνοούμενους και σχεδόν 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κολομβιανό ομόλογό του Χουάν Μανουέλ Σάντος για να τον συγχαρεί για την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στην τηλεφωνική συνομιλία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ομπάμα «χαιρέτισε αυτή την ιστορική ημέρα ως μια κρίσιμη στιγμή στο πλαίσιο μιας μακράς διαδικασίας για την πλήρη εφαρμογή μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία μπορεί να προωθήσει την ασφάλεια και την ευημερία του κολομβιανού λαού», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα επίσης δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ενίσχυση των θεσμών της Κολομβίας και τη βελτίωση της ζωής του λαού της. «Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρηθεί στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας κατά τους προσεχείς μήνες και να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών», αναφέρει η ανακοίνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)