Γάμος σοσιαλιστών αριστεράς

Φόρουμ διαλόγου Αριστεράς – Ευρωπαίων ΣοσιαλιστώνΓάμος σοσιαλιστών αριστεράς
Eurokinissi

Ένα βήμα εμπρός για την συγκρότηση μίας νέας στρατηγικής των προοδευτικών δυνάμεων έγινε στο Παρίσι, καθώς η διάσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στο Chateau de la Celle Saint–Cloud έκανε δεκτή την πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να δημιουργηθεί φόρουμ διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων. Στο φόρουμ αυτό θα συμμετέχουν δυνάμεις από τη ριζοσπαστική Αριστερά, την πολιτική οικολογία και τη σοσιαλδημοκρατία, και όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας στόχος είναι «να διατυπώσουμε εναλλακτικές απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την έξοδο από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη».

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που μαζί με τον (απόντα χθες λόγω του φονικού σεισμού) Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, προσδιόρισε τις πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα. «Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σήμερα εδώ, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κοινή ευθύνη να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε με νόημα ο Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου.

Και ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ούτε συμπόρευση με τη δεξιά, ούτε κατακερματισμό και εθνική αναδίπλωση, αλλά πρωτοβουλίες για στρατηγική ανασύνταξη και ανασυγκρότηση». Σταθερός στόχος του πρωθυπουργού είναι να «απεγκλωβίσει» τα κόμματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας από την συμπόρευση με την ευρωπαϊκή δεξιά και το Λαϊκό Κόμμα – κάτι που έχει ήδη γίνει με επιτυχία στην Πορτογαλία.

Δημοφιλή